VATRA PROGUTALA CEO GRAD, SVE NESTALO U SAMO JEDNOM DANU: Ovako izgleda pakao u Kaliforniji iz vazduha (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/EPA

satelitski snimci pokazali

VATRA PROGUTALA CEO GRAD, SVE NESTALO U SAMO JEDNOM DANU: Ovako izgleda pakao u Kaliforniji iz vazduha (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Najmanje 11 ljudi je poginulo, a 35 se vode kao nestali u stravičnom požaru u severnoj Kaliforniji, a vatrena stihija i dalje preti hiljadama domova u južnoj delu te savezne američke države.

1 / 11 Foto: AP

U požaru je nestao ceo grad Paradajs. Kuće, škole, supermarketi i poslovne zgrade pretvoreni su u zgarište.

foto: EPA

U samo jednom danu, gradić u podnožju Sijera Nevade s populacijom od oko 27.000 stanovnika nestao je u plamenu, a požar se tako brzo širio da vatrogasci nisu mogli ništa da učine. Prema još nepotvrđenim informacijama, vlasti sumnjaju da je uzrok požara kvar na električnim vodovima.

Širom Kalifornije, broj evakuisanog stanovništva popeo se na više od 300.000 ljudi, a među njima su i slavni poput Ledi Gage, Kim Kardašijan, glumice Alise Milano i režisera Giljerma del Tora.

foto: EPA

Američki predsednik Donald Tramp je zbog vanrednog stanja odobrio isplatu iz federalnih sredstava za borbe protiv požara. Posle toga, zapretio je da će povući odobrenje zbog, kako je rekao, lošeg upravljanja šumama.

foto: AP

"Ne postoji razlog za ovako masivan, smrtonosan i skup požar u Kaliforniji. Svake godine dobijaju milijarde dolara, a koliko je života sad izgubljeno, sve to zbog lošeg upravljanja šumama", zaključio je Tramp na Tviteru.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: AP/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja