TRAMP RAZBESNEO AMERIČKE HEROJE: Vatrogasci ljuti zbog komentara o stravičnim požarima u Kaliforniji!
Foto: Reuters, AP, EPA

HAOS ZBOG TVITA

TRAMP RAZBESNEO AMERIČKE HEROJE: Vatrogasci ljuti zbog komentara o stravičnim požarima u Kaliforniji!

Planeta -

Broj žrtava u ogromnim požarima koji već danima besne u američkoj saveznoj državi Kaliforniji porastao je na 31, a američki vatrogasci besni su na predsednika države Donalda Trampa jer je za požare optužio nemar lokalnih vlasti.

Tramp je objavio na Tviteru da "nema razloga za ove rasprostranjene, smrtonosne i skupe šumske požare u Kaliforniji osim lošeg upravljanja šumama".

"Svake godine za to se daju milijarde dolara, a toliko je života izgubljeno - sve zbog strašno lošeg upravljanja šumama. Popravite se odmah ili nema više saveznog finansiranja!", tvitovao je Tramp.

1 / 11 Foto: AP

Na ovo su reagovala brojna vatrogasna udruženja optužbama da je predsednikova politika ta koja je dovela do ove katastrofe.

"Njegovi komentari su bezobrazni i uvredljivi za vatrogasce i ljude koji su pogođeni ovim požarom", kaže Harold Šejtberger, predsednik Međunarodnog udruženja vatrogasaca. Predsednik Profesionalnih vatrogasaca Kalifornije Brajan Rajs kaže da je predsednikova poruka napad na ljude koji se bore protiv razornih požara.

"Predsednikova poruka koja napada Kaliforniju i preti smanjenjem pomoć za žrtve ovih nepogoda je veoma loša, pogrešno tempirana i omalovažavajuća za one koji pate i ljude na prvoj liniji fronta... S moje tačke gledišta, ovaj sramotni napad na Kaliforniju je napad na sve hrabre ljude na prvoj liniji fronta", kaže Rajs.

Senator Henri Stern, demokrata iz Los Anđelesa, dodaje da požari nisu deo politike.

"Požari ne poštuju politiku, pa bih zamolio predsednika da donese sveobuhvatnu deklaraciju o katastrofama i da ne pravi od ovoga politički incident. Imamo mnogo partija ovde, mnogo različitih stavova, ali ovo se ne tiče politike, nego ljudi", dodaje on.

I nekoliko poznatih ličnosti je odgovorilo na Trampov tvit.

"Ovo je apsolutno besmislen odgovor. Ne treba mešati politiku. Američke porodice gube domove i evakuišu se u skloništa dok ti tvituješ", napisala je Kejti Peri.

"Razlog zbog kog su se požari pogoršali jesu klimatske promene i istorijske suše. Ne treba da pravimo problem od pomaganja žrtvama i od borbe pritiv požara", dodao je glumac Leonardo di Kaprio.

Nekih 14 sati posle prvog tvita, Tramp je objavio još jedan i odao počast žrtvama.

"Više od 4.000 ljudi bori se u Kempu i Vulsiju protiv požara koji su u Kaliforniji spržili više od 170.000 ari. Naša srca su s onima koji se bore protiv požara, sa 52.000 evakuisanih i porodicama 11 poginulih. Razaranje je katastrofalno. Nek ih Bog sve blagoslovi", napisao je predsednik.

Kurir.rs/CNN

Foto: EPA, AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track