OTAC JOJ OBOŽAVAO USTAŠE I PAVELIĆA, DAVALI SU MILIONE ZA NEZAVISNOST HRVATSKE: Evo ko je Hrvatica Mira koju je Melanija najurila iz Bele kuće!
Foto: Reuters

NA FUNKCIJI PROVELA 7 MESECI

OTAC JOJ OBOŽAVAO USTAŠE I PAVELIĆA, DAVALI SU MILIONE ZA NEZAVISNOST HRVATSKE: Evo ko je Hrvatica Mira koju je Melanija najurila iz Bele kuće!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp namerava da smeni zamenicu savetnika za nacionalnu bezbednost Miru Rikardel, pošto se zavadila s prvom damom Melanijom Tramp.

Mira Rikardel je jedva izdržala sedam meseci kao zamenica savetnice za nacionalnu bezbednost, a onda je prva dama zatražila njenu smenu jer "nije dostojna da služi u Beloj kući".

Za tih nekoliko meseci Rikardelova je stvorila dugačku listu neprijatelja, a jedan izvor koji je upoznat sa situacijom, rekao je "da je Mirin odlazak delom posledica njenog zastrašivanja pomoćnika iznad i ispod nje".

Predsednik SAD je u utorak rekao ljudima da je doneo odluku da otpusti Rikardelovu, ali da joj je dao i vreme da očisti svoj sto.

Veruje se da Rikardelovu ne voli ni ministar obrane Džejms Matis. Izvori govore da je volela da iznosi negativne komentare o pojedincima, što se nije dopadalo Trampu.

Rikardelova nije komentarisala ovu odluku američkog predsednika.

Ustaški koreni

Mira Radielović, Hrvatica poreklom iz BiH, ćerka je Petra Radielovića, poznatog pristalice ustaša koji je preživeo Blajburg. Petar Radielović je nekoliko puta za Anta Pavelića govorio da je "najveći čovek u istoriji Hrvatske", a 1985. bio je jedan od najglasnijih branilaca Andrije Artukovića, poznatijeg i kao "Balkanski Himler", na njegovom suđenju u Los Anđelesu. Artuković je poznat po izjavama: "Ubijte sve Srbe i Jevreje, uključujući i njihovu decu, tako da od tih zveri ne ostane ni njihovo seme". Petrov otac, a Mirin deda bio je oficir ustaškog režima u ozloglašenoj NDH.

Istraga i lobiranje

Istražitelj američkog Kongresa je u martu 1993. u magazinu "Defense&Foreign Affairs Strategic Policy" izjavio da je hrvatski lobi potrošio više od 50 miliona dolara u Kapitol hilu za manje od dve godine, a da je veliku ulogu u tome imala upravo Mira Radielović, tada Barata, danas Rikardel.

"Zvaničnicima je rečeno da ili podrže inicijativu Hrvatske za nezavisnost u zamenu za velika novčana sredstva. U suprotnom, zaprećeno im je da će ogromne svote novca biti date njihovim protivnicima u Kongresu. Sve ovo dešavalo se dosta pre nego što je Hrvatska otvoreno izrazila svoje aspiracije za dobijanje nezavisnosti," rekao je tada neimenovani istražitelj.

Sudeći po situaciji 20 i kusur godina kasnije, lobiranje se i te kako isplatilo. Ove tvrdnje pojavile su se u Volstrit žurnalu 9. novembra 2009. godine, u izdanju za SAD.

Kurir.rs

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track