ŠIRE BOLEŠTINE! NOVI SKANDAL NA NAJVEĆOJ NATO VEŽBI: Norveškoj preti pandemija neviđenih razmera! Kriju ko je prošvercovao slaninu!
Foto: printscreen/EPA

skupo će ih koštati

ŠIRE BOLEŠTINE! NOVI SKANDAL NA NAJVEĆOJ NATO VEŽBI: Norveškoj preti pandemija neviđenih razmera! Kriju ko je prošvercovao slaninu!

Planeta -

Iza scene najveće vežbe NATO "Spoj Trozupca 2018", u Noveškoj traje velika drama koja je započela još osamdesetih godina prošlog veka. Naime stručnjaci rade na sprečavanju epidemije opasnog oboljenja.

Uzbuna je pokrenuta kada je otkriveno da su strani vojnici uneli zabranjenu slaninu iz zemlje u kojoj je registrovana svinjska groznica, veoma zarazna bolest. Tim odabranih veterinara i specijalista Norveške službe za bezbednost hrane radio je dan i noć kako bi smanjili štetu i obezbedili Norvešku od širenja zaraze. Iako se ne prenosi na ljude, svinjska groznica može da ima razarajuće posledice na ekonomiju države.

„Ograničena epidemija afričke svinjske groznice mogla bi koštati Norvešku dve milijarde dolara. Nažalost, postoje brojni primeri, kao što je Moldavija, gde je proizvodnja svinjskog mesa desetkovana nakon izbijanja epidemije“, rekao je pukovnik Per Lejnes Lausund za „Dagbladet“.

Veterinarski inspektor Norveške vojske Lausund je sa timom od 45 eksperata kontrolisao sve moguće izvore infekcije tokom NATO vežbe. Sve u svemu, pregledano je više od 10.000 vozila.

"Ne želim da otkrijem nacionalnost vojnika koji je doneo dve slanine iz svoje zemlje“, rekao je Lausund.

Norveška agencija za sigurnost hrane, naglasila je da su ilegalni proizvodi iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući meso, mleko i jaja, pronađeni tokom zajedničke inspekcije na aerodromu „Bodo“ pre početka vežbe.

Dok je sva konfiskovana i detaljno ispitana hrana na testovima pokazala rezultate negativno, nervoza zbog izloženosti svinjskoj groznici stavila je norveške snage na testove tokom nedavnih vežbi u Litvaniji, gde je bolest ranije pronađena. Kao mera predostrožnosti, pre povratka posade i opreme u Norvešku, sva odeća i vozila su dezinfikovani.

Epidemije svinjske groznice pojavile su se u mnogim zemljama, uključujući Afriku, Južnu Ameriku i Evropu (Portugalija, Francuska, Malta, Belgija i Holandija). Nedavno se bolest proširila na Baltik i na Balkan.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto printscreen/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track