LITVANCI BI DA OTMU DEO RUSIJE: Problem je što je ta mala teritorija naoružana do zuba (VIDEO)
Foto: Profimedia

kalinjingrad

LITVANCI BI DA OTMU DEO RUSIJE: Problem je što je ta mala teritorija naoružana do zuba (VIDEO)

Planeta -

U Litvaniji ponovo pozivaju da se "preispita status Kalinjingrada". Nacionalisti iz te zemlje i dalje smatraju Kalinjingradsku oblast teritorijom "male Litvanije“ i maštaju o tome da je oduzmu Rusiji.

Nedavno je litvansko izdanje lista "Respublika“ objavilo članak sa naslovom "Litvanska oblast u rukama stranaca“. Tekst je napisao litvanski politikolog Benad Volodzka, koordinator nevladine organizacije "Klajpedski forum“. Volodzka insistira da "pravo SSSR-a na Karalaučus nije za sva vremena“.

On tvrdi da je na konferenciji u Potsdamu Kenigsberg bio predat SSSR-u navodno na samo 50 godina. Taj rok je istekao 1995. godine i stoga je izgleda neophodno preispitati status Kalinjingradske oblasti. Litvanski politikolog piše da u trenutnom stanju "militarizovani Kalinjingrad predstavlja jasnu pretnju kako za opstanak Litvanije, tako i za sigurnost cele Evrope“.

Volodzka žali što je "u Karalaučusu uništeno istorijsko i kulturno nasleđe ’Male Litvanije‘“, a uništavaju se i određeni „baltički kulturni objekti“.

Reč "Karalaučus“ doslovno znači „kraljevska planina“, tako u Litvaniji nazivaju Kalinjingrad, a čak je i na litvanskim putnim znakovima Kalinjingrad obeležen kao Karalaučus.

Takođe bi bilo vredno razjasniti da je u Protokolu Berlinske konferencije tri velike sile od 1. avgusta 1945. godine, u petom paragrafu, navedeno da su predsednik SAD i premijer Velike Britanije izjavili da će podržati predlog o predaji Kenigsberga Sovjetskom savezu na konferenciji u predstojećem mirovnom sporazumu.

Međutim, naredna mirovna konferencija nije održana, događaj u Potsdamu je bio poslednji za lidere "Velike trojke“, nakon čega je počeo Hladni rat. Međutim, 1990. godine su ujedinjene Istočna i Zapadna Nemačka sa Sovjetskim savezom potpisale "Sporazum koji se tiče svih spornih pitanja sa Nemačkom“.

U ovom dokumentu se naglašava da „Ujedinjena Nemačka nema nikave teritorijalne pretenzije prema drugim državama, niti će ih imati u budućnosti“.

U Litvaniji ne obraćaju pažnju na takve argumente. U maju je litvansko ruskojezično izdanje "Klajpeda“ objavilo tekst sa naslovom "Zašto Zapad ne voli Rusiju?“, koji je napisala aktivistkinja lokalne ukrajinske zajednice Viktorija Razgun.

"Šta bi bilo kada bi Zapad, inspirisan ekspanzionizmom Rusije, zahtevao da se, na primer, oslobodi Kalinjingradska oblast? Na kraju krajeva, sporazumi potpisani nakon Otadžbinskog rata već dugo ne važe. Dozvolite da vas podsetim: 1945. godine na konferenciji u Potsdamu ta oblast je predana SSSR-u na samo 50 godina, tako da je rok istekao 1995. godine“, napisala je Razgunova.

Aktivistkinja je javno pročitala mišljenje analitičara litvanskog Državnog istraživačkog centra za Istočnu Evropu Laurinasa Kašjunasa iz 2014. godine, koji je izjavio da je odlukom Potsdamske konferencije iz 1945. godine Kenigsberg predan Sovjetskom savezu na samo 50 godina i sada bi, uz postojanje odgovarajuće političke volje, SAD i Velika Britanija mogle da revidiraju tu tačku dogovora.

Odakle se sada stvorilo tih 50 godina i navodni privremeni status Kalinjingrada? Odgovora nema. Nema nikakvih dokumenata na tu temu, a taj broj nije ništa drugo nego mit, koji su, po svemu sudeći, izmislili baltički politikolozi.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track