STEJT DEPARTMENT: Nalazi o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija nisu konačni!
Foto: AP

traže još činjenica

STEJT DEPARTMENT: Nalazi o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija nisu konačni!

Planeta -

Američki Stejt department izdao je danas saopštenje da vlada SAD nije donela konačni zaključak o tome ko je učsestvovao u ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Stejt department je izdao saopštenje nakon što su se u brojnim medijima pojavili izveštaji da je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) donela zaključak da je saudijski princ Muhamed bin Salman naredio Kašogijevo ubistvo.

"Izveštaji koji tvrde da je vlada SAD donela konačni zaključak su netačni. Postoje brojna pitanja bez odgovora po pitanju ubistva gospodina Kašogija", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.

Ona je istakla da će Stejt department raditi na pronalasku činjenica o ubistvu Kašogija. Ranije danas pojavile su se informacije da je CIA zaključila da je saudijski princ Mohamed bin Salman naredio ubistvo Kašogija u Istanbulu, kako je preneo "Vašington post".

CIA je do tog zaključka došla na osnovu više izvora obaveštajnih službi, uključujući telefonske razgovore prinčevog brata Kalida bin Salmana, saudijskog ambasadora u SAD koje su imali sa Kašogijem, a o kojima su svedočili ljudi bliski porodici.

Prema tim izvorima Kalid je rekao Kašogiju da bi trebalo da ode u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi uzeo dokumenta i dao mu uverenje da će biti bezbedan. Portparol saudijske ambasade u Vašingtonu izjjavio je da ambasador i Kašogi nikada nisu razgovarali o odlasku u Tursku i dodala da su nalazi CIA lažni.

"I dalje slušamo različite teorije bez osnova za takve spekulacije", rekla je ona.

Kako se navodi, ocena CIA, da su zvaničnici uvereni da je tačna, je najkonkretnija do sada koja saudijskog princa povezuje sa tom operacijom i komplikuje napore administracije američkog predsednika da sačuva svoj odnos sa bliskim saveznikom Saudijskom Arabijom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track