DANSKA PREDLAŽE BRUTALAN ZAKON: 12 godina robije svakom ko javno podrži Rusiju! U zatvor i za ŠEROVANJE I LAJKOVANJE!
Foto: Profimedia

I TAMOŠNJI MEDIJI KRITIKUJU OVAJ PREDLOG

DANSKA PREDLAŽE BRUTALAN ZAKON: 12 godina robije svakom ko javno podrži Rusiju! U zatvor i za ŠEROVANJE I LAJKOVANJE!

Planeta -

Prema zakonu koji je predložen danskom parlamentu, stanovnici ove zemlje išli bi u zatvor 12 godina ako se ne slažu sa stavovima vlade o Rusiji.

Predlog, za koji se tvrdi da treba da "ojača napore protiv ilegalnog uticaja stranih obaveštajnih službi", uvodi drakonske kazne za navodno "mešanje" u javnu raspravu i pokušaje uticanja na donošenje odluka. "Zločini" počinjeni tokom izborne kampanje bi uključili maksimalnu zatvorsku kaznu od 12 godina.

Berlingske, najstariji list u zemlji, kritikovao je zakon, tvrdeći da će negativno uticati na slobodu javne rasprave i političkog razgovora u Danskoj.

Zakon je shvaćen kao pokušaj da se utiče na javno mnjenje u Danskoj i konkretne odluke kako u privatnom tako i u javnom sektoru, jer su njegove mete legitimna mišljenja koja mogu biti označena kao propaganda.

Tako bi, kako navode danski mediji, jedan pogrešan klik na "šer" ili "lajk" dugme na Fejsbuku mogao da bovede do kazne od 12 godina robije, ukoliko je reč o stavu koji je proruski i koji je ocenjen kao delo "strane obeveštajne službe".

Ovakav predlog zakona u Danskoj dolazi u trenutku kad se Rusija suočava sa optužbama zapadnih zemalja da su hakovali važne sajtove i agencije kako bi uticali na javno mnjenje.

Rusija je žestoko odbacila optužbe, nazivajući ih "špijunskom manijom".

Kurir.rs/ Sputnjik/ Danski mediji

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track