Najnovije vesti

PREDSTAVLJAO SE KAO PRVA DAMA I MASNO ZARADIO: Nigerijac uzeo više od 20 MILIONA dolara na prevarama! Tražio pare za humanitarne akcije kao žena predsednika!
Foto: Profimedia

u prestonici sajber kriminala

PREDSTAVLJAO SE KAO PRVA DAMA I MASNO ZARADIO: Nigerijac uzeo više od 20 MILIONA dolara na prevarama! Tražio pare za humanitarne akcije kao žena predsednika!

Planeta

Jedan 48-ogodišnji Nigerijac danas se pojavio pred sudom u Lagosu, gde odgovara zbog organizovanja prevara od 20,5 miliona dolara predstavljajući se kao prva dama zemlje.

Džulijus Anijavu Uče optužen je po deset tačaka optužnice prema zakonu o sajber kriminalu posle slanja lažnih imejlova, u kojima je tražio novac za humanitarne programe, i potpisivao ih lažno kao Ajša Buhari, supruga nigerijskog predsednika Muhamadua Buharija.

On se izjasnio da nije kriv pred višim saveznim sudom u Lagosu pre nego što mu je odredjen pritvor do novog ročišta zakazanog za 18. januar.

foto: Profimedia

Još dvojici muškaraca određen je pritvor do tog datuma zbog sličnih optužbi.

Jedan od njih Agu Ifeanji Džordž, star 48 godina, predstvljao se kao Musa Mohamed, lekar u Siriji. On je tražio velike sume novca od svojih žrtava da bi mogao da "napusti svoju ratom zahvaćenu zemlju".

Jedna studija koju su 2017. zajedno sproveli Interpol i kompanija Trend Mikro o aktivnostima sajber kriminala u zapadnoj Africi, a posebno u Nigeriji, pokazala je veliki porast broja žrtava prevara preko interneta, od 132 odsto između 2013. i 2015. godine.

U Nigeriji, koju neki smatraju svetskom prestonicom onlajn prevara, počinioce nazivaju "Jahu dečacima" (Yahoo Boys). U izveštaju pod naslovom "Sajber kriminal u Zapadnoj Africi - rađanje podzemnog tržišta" navodi se da su se te prevare pojavile početkom 2000-itih.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...