Crna Gora slavi Dan državnosti
Foto: Tanjug

13. jul

Crna Gora slavi Dan državnosti

Planeta -
Crnogorski predsednik prirediće večeras u Plavom dvorcu na Cetinju prijem

PODGORICA - U Crnoj Gori, nizom prigodnih manifestacija i svečanosti, danas i sutra biće obeležen 13. jul - Dan državnosti.Dan državnosti se obeležava u znak sećanja na 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.Crnogorski predsednik Filip Vujanović prirediće večeras u Plavom dvorcu na Cetinju prijem povodom Dana državnosti.Na prijem su pozvani predstavnici političkog, kulturnog i javnog života, kao i diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u Crnoj Gori.Vujanović je doneo naredbu da se, povodom Dana državnosti, izvršipočasna artiljerijska paljba u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, sa10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.Premijer Igor Lukšić otvoriće danas, povodom Dana državnosti, više infrastrukturnih objekata na području Bara i Ulcinja.U Podgorici će umetnici Marini Abramović biti urućena Trinaestojulska nagrada, najveće državno priznanje.Laureati za 2012. godinu su i režiser Branko Baletić, ženski rukometni klub Budućnost i kompanija "13. jul Plantaže".Nagrade će na svečanosti u Vili Gorica uručiti predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.Povodom Dana državnosti, 13. i 14. jul proglašeni su za neradne dane u Crnoj Gori.

Hilari Klinton čestitala 13. julAmerička državna sekretarka Hilari Klinton čestitala je narodu Crne Gore nacionalni praznik, 13. jul, i ocenila da dugotrajno prijateljstvo SAD i Crne Gore predstavlja snagu za mir i napredak u regionu i u svetu.U ime predsednika Obame i naroda SAD šaljem najbolje želje narodu Crne Gore povodom Dana državnosti, 13. jula, navela je Klintonova u saopštenju koje je objavio Stejt deprartment.

Ona je pozdravila približavanje Crne Gore ostvarenju evroatlantskih aspiracija i ocenila da je početak pristupnih pregovora sa EU još jedan snažan pokazatelj rastućeg uticaja i napredovanja Crne Gore ka trajnoj stabilnosti i prosperitetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track