NAJNAPREDNIJI RUSKI BORBENI AVIONI ČUVAJU NEBO IZNAD SIRIJE: Sada je otkriveno zašto ih je Moskva poslala baš u tu zemlju (VIDEO)
Foto: Facebook/Printscreen

imali više od 10 letova

NAJNAPREDNIJI RUSKI BORBENI AVIONI ČUVAJU NEBO IZNAD SIRIJE: Sada je otkriveno zašto ih je Moskva poslala baš u tu zemlju (VIDEO)

Planeta -

Početak marta ove godine doneo je novi prevrat u sirijskom ratu. Rusko ratno vazduhoplovstvo objavilo je da su na tamošnje bojište poslali dva "Suhoja 57". Prvo pitanje je bilo poprilično očigledno, zašto je Su-57 poslat baš u Siriju?

Ruski avion predstavnik je pete generacije lovaca, stavljajući ga u istu klasu kao i F-22 raptor i F-35 džoint strajk fajter. Peta generacija obično kombinuje stelt tehnologiju, velike, moćne motore koji im omogućuju da lete brže od zvuka, napredne sposobnosti umrežavanja.

foto: Facebook/Printscreen

"Duh" kako ga britanski mediji nazivaju, prvi put je poleteo 2010. i preživeo velike nevolje tokom svog razvoja. Stvari su bile toliko loše da je indijsko ratno vazduhoplovstvo, česti kupac ruskog vojnog hardvera i jedan od partnera u programu, želeo da odustane od čitavog projekta. Čak i sada, više od osam godina kasnije, veruje se da je samo deset prototipa u pogonu. Dva Su-57 koji su tek sletela u Siriju verovatno su neki od tih prototipova.

Kada je u ponedeljak objavljen snimak aviona i to na zvaničnim stranicama ruskog Ministarstva odbrane, popraćena saopštenjem o vojnom testiranju, postalo je jasno zašto je Su-57 završio na Bliskom istoku.

foto: Facebook/Printscreen

Rusija je upotrebila Siriju kao svojevrsni poligon za testiranje najnovije opreme, uključujući tenk T-90, "pancir" mobilni sistem protivvazdušne odbrane i vozila otporna na mine "tajfun".

Rusko ratno vazduhoplovstvo će mnogo naučiti o tome kako mlaznjak radi u uslovima koji nisu baš idealni, koliko su precizni njegovi senzori u otkrivanju ciljeva u vazduhu i na tlu, te koliko je teško održavati avione hiljadama kilometara od baza u Rusiji.

Još jedan razlog što je Su-57 otišao u Siriju je F-22. Američko ratno vazduhoplovstvo mesecima je letelo "raptorom" nad Sirijom u ulozi "dekonfiguracije". To je potajno identifikovanje ruskih aviona i protivvazdušnih raketnih sistema koji gotovo sigurno prate američke i savezničke avione.

Uvođenje Su-57 nije bez rizika. U decembru prošle godine je nepoznata grupa pokrenula koordinisane samoubilačke napade protiv Hmejmima i ruske pomorske baze u Tartu. Trinaest kamiona prepunih eksploziva napali su ruske baze, ali svi su eksplodirali ili promašili vojnu bazu. Tokom februara ove godine, pobunjenički tenkovski napad uništio je četiri aviona Su-24, dva lovca Su-35 i jedan avion A-50U na pisti u Hmejmimu. Gubitak jednog od najnaprednijih lovaca na svetu minobacačkom granatom od nekoliko stotina dolara bio bi sramotan poraz za Moskvu, ali do sada se to nije dogodilo.

U saopštenju Ministarstva odbrane stoji da su piloti testirali performanse aviona, inteligentne sisteme kontrole, rad svih sistema aviona, uključujući i oružje, u uslovima visokih temperatura, kompleksne podloge i drugih faktora.

Ministarstvo je naglasilo da su posade aviona ostvarile više od deset letova na nebu iznad Sirije.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Facebook/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track