Najnovije vesti

ŠOK! NA GRANICE EU POSTAVLJAJU DETEKTORE LAŽI: Evo šta će sve SAZNATI O VAMA i kako će otkriti da li neko govori istinu!
Foto: Profimedia

TESTIRANJE

ŠOK! NA GRANICE EU POSTAVLJAJU DETEKTORE LAŽI: Evo šta će sve SAZNATI O VAMA i kako će otkriti da li neko govori istinu!

Planeta

Prema nekim podacima više od 700 miliona ljudi svake godine uđe u EU. Pošto taj broj stalno raste, Brisel ima plan: Uvodi detektore laži na granicama.

Od biometrijskih podataka koji se koriste, sada se pri čuvanju granica prelazi na biomarkere koji odaju govori li osoba istinu ili ne. Na nekoliko aerodroma u Mađarskoj, Grčkoj i Letonija počinje testiranje sistema iBorderCtrl, razvijenog pod patronatom EU.

 

Postupak provere odvija se u nekoliko etapa. Prva se odvija pre putovanja, tako što će putnici putem onlajn aplikacije uneti fotografije pasoša, vize i potvrde da imaju dovoljno novca za boravak u EU. Potom će preko wvb-kamere odgovarati na pitanja "avatara", kompjuterski generisanog graničnog policajca.

 

foto: Profimedia

"Avatar" će biti personalizovan za svakog putnika – kompjuterski granični policajac biće istog pola kao i putnik, govoriće njegovim jezikom, a takođe će i vizuelno odražavati putnikovo etničko poreklo. Primer pitanja je sledeći: "Šta imate u torbi?", "Ako sada otvorite kofer, hoće li sadržaj potvrditi ono što ste mi upravo rekli?"

U fokusu će biti i izrazi lica koje putnik pravi, poput malih promena na licu odnosno mikropokreti. Analiza pokreta lica, naime, koji su često neuvežbanom oku nevidljivi, područje je kojim se desetinama godina bave naučnici, tvrdeći da baš ti mali pokreti lica odaju da li neko govori istinu ili laže.

Nakon upoređivanja pokreta lica i odgovora, kao i analize dobijenih rezultata, putnik se smešta u jednu od dve kategorije – niskorizičnu ili visokorizičnu. U toj fazi putnici dobijaju i informacije o njihovim pravima i procedurama te upozorenje o ilegalnim aktivnostima.

 

Kurir.rs/ Vecernji.hr

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...