69 Srba ubijeno na današnji dan u Zalazju

Ratni zločin

69 Srba ubijeno na današnji dan u Zalazju

Planeta -
Dvoje identifikovanih biće prevezeni u Srbiju i sahranjeni u mestima gde im žive porodice

BANJALUKA - Posmrtni ostaci sedmoro nedavno identifikovanih srpskih vojnika, koji su ubijeni 12. jula 1992. godine u selu Zalazje kod Srebrenice, biće sahranjeni danas popodne na Vojničkom groblju u Bratuncu.

Dvoje identifikovanih biće prevezeni u Srbiju i sahranjeni u mestima gde im žive porodice.

Tela deset srpskih vojnika ekshumirana su u junu 2010. godine, kada je tim Instituta za traženje nestalih BiH, tragajući za posmrtnim ostacima Bošnjaka, naišao na masovnu grobnicu za srpske žrtve koje su prepoznate po obeležjima na uniformama.

U Srebrenici će danas biti obeležena 20. godišnjica stradanja 69 srpskih civla i vojnika u srebreničkim selima Zalazje, Sase i Biljača na Petrovdan 1992. godine. Parastosom i polaganjem venaca i cveća na spomen obeležja u ovim selima biće završen program tradicionalne 16. komemorativne i kulturno-sportske manifestacije Petrovdanski dani, koja se organizuje u znak sećanja na poginule srebreničke Srbe. Muslimanske snage, predvođene komandantom Naserom Orićem, na Petrovdan 1992. godine su upale u više srpskih sela na području Srebrenice i Bratunca. Tog dana ubijeno je 69 srpskih boraca i civila, zarobljena su 22 srpska borca, a tela njih deset nedavno su identifikovana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track