Najnovije vesti

DAN POSLE PROTESTA PARIZ IZGLEDA SABLASNO: Jelisejska polja opustošena, razbijeni izlozi, grafiti sa JEZIVIM PORUKAMA SVUDA! (FOTO, VIDEO)
Foto: Reuters

PROTIV POVEĆANJA CENA GORIVA

DAN POSLE PROTESTA PARIZ IZGLEDA SABLASNO: Jelisejska polja opustošena, razbijeni izlozi, grafiti sa JEZIVIM PORUKAMA SVUDA! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Dan posle nasilnih protesta u Parizu, čuvena avenija Jelisejska polja osvanula je u prilično sumornom stanju - sa antivladinim grafitima po zidovima i razbijenim izlozima luksuznih prodavnica - dok demonstranti za iduću subotu planiraju i "treći čin" protestnih akcija protiv povećanja cena goriva.

U aveniji u kojoj se nalazi i predsednička palata, demonstranti su tokom protesta u subotu ostavili po zidovima poruke kao što su "Dole država, policajci i fašisti", "Na oružje" i "Šampion u svetu poreza", prenose danas francuski mediji.

1 / 9 Foto: Reuters

Tokom sukoba između policije i "žutih prsluka", kako se nazivaju demonstranti u fluorescentnim prslucima, učesnici protesta su za barikade koristili gradski mobilijar - kante za smeće, stolice, stolove i suncobrane sa terasa kafića i sve drugo što im je sa ulice moglo poslužiti u te svrhe, prenosi "Parizjen".

Prema najnovijim podacima Uprave pariske policije, 101 osoba je zadržana u policiji posle protesta, tokom kojih su 24 osobe povređene u prestonici, među kojima pet policajaca.

Dan posle protesta, u kojima je učestvovalo oko 100.000 ljudi koliko i na prvim protestima nedelju dana ranije, "žuti prsluci" su danas objavili da nameravaju da organizuju i "treći čin" protesta iduće subote, i da ne ustuknu pred vladom, prenosi Figaro.

Na zvaničnoj stranici "žutih prsluka" na Fejsbuku danas su najavljeni protesti za iduću subotu, 1. decembra, za koji je više od 50.000 korisnika popularne društvene mreže već iskazalo interesovanje, a mesto okupljanja su, ponovo, Jelisejska polja.

Vlada, u međuvremenu, ne odustaje od svojih ciljeva i potvrđuje povećanje poreza na goriva.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane je izjavio da ogromna većina "žutih prsluka", koji nisu naviknuti na demonstrancije, nije učestvovala u jučerašnjem nasilju, već da su nasilne bile grupe mladih izgrednika koji su pokazali izvesno iskustvo pred snagama reda.

On je rekao da su grupe ultradesnice bile aktivne juče od 10.00, prkoseći jakim policijskim snagama koje su bile raspoređene kako bi sprečile demonstrante da dopru do Jelisejske palate.

Po svoj prilici, napominje pariski list, u nasilju su učestvovale i ultralevičarske grupe, kao i protestne grupe "Blek blok".

Predsednik Emanuel Makron osudio je nasilje demonstranata na protestima organizovanim zbog povećanja poreza na gorivo, poručivši da u "Republici nema mesta za takvo nasilje".

"Neka se stide oni koji su napali (policiju) i oni koji su bili nasilni prema drugim građanima... U Republici nema mesta za ovakvo nasilje", napisao je Makron na Tviteru.

On će, kako je najavljeno, u utorak izneti svoj stav u vezi s povećanjem cena goriva, a Žurnal di dimanš danas navodi, pozivajući se na Jelisejsku palatu, da će predsednik najaviti formiranje Visokog saveta za klimu, sačinjenog od eksperata, ali da neće uzmaknuti kad je reč o porezu na goriva.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...