UKRAJINA PROGLASILA RATNO STANJE: Predsednik Porošenko potpisao ukaz, odluku podržala i Vrhovna Rada! Čeka se reakcija Putina, Tramp rekao svoje! (FOTO, VIDEO)
Foto: Reuters

opasno

UKRAJINA PROGLASILA RATNO STANJE: Predsednik Porošenko potpisao ukaz, odluku podržala i Vrhovna Rada! Čeka se reakcija Putina, Tramp rekao svoje! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Tri broda ukrajinske ratne mornarice pokušala su da upadnu u ruske vode, zbog čega su, ruski brodovi otvorili vatru na njih, prenosi Rojters. Ubrzo je Kijev teškom artiljerijom započeo masovni napad na civilno stanovništvo Donbasa, pretežno ruske nacionalnosti, prenose RIA Novosti sa lica mesta. Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine uveo je ratno stanje.

23.04 - Glavni cilj proglašenja ratnog stanja u Ukrajini jeste da Kijev ponovo uspostavi kontrolu nad Donbasom i Krimom, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin na sednici Vrhovne Rade, javlja Tass.

21.40 - Tramp: Nikako nam se ne dopadaju ove tenzije

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da mu se ne dopadaju trenutne tenzije između Rusije i Ukrajine.

"Nikako nam se ne dopada ovo što se događa. I nadamo se da će to biti rešeno", rekao je Tramp.

20.49 - FSB: Ukrajinski kapetan priznao da je reč o provokaciji

Ruska Federalna bezbednosna služba saopštila da je jedan od pritvorenih ukrajinskih mornara priznao da je prolazak ukrajinskoh brodova kroz Kečki moreuz bila provokacija.

"Radio zahtev (ruske obalske straže) bio je namerno ignorisan. Na brodu je bilo oružje i municija. Bio sam svestan da je reč o provokativnoj akciji", rekao je ukrajinski kapetan treće klase Vladimir Lesovoj. Detaljnije pogledajte OVDE.

foto: Google Maps

20.39 - Ukrajinska Vrhovna rada izglasala je uvođenje ratnog stanja u trajanju od 30 dana u određenom broju regiona Ukrajine, uglavnom onim koji se graniče sa Rusijom.

Kako prenose mediji, ovu odluku podržalo je 276 poslanika.

20.30 - Rusija nema u planu novu pomorsku bazu u Azovskom moru, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

"Snage i oružje koji su tamo (u Azovskom moru) raspoređeni, adekvatni su zadatku obezbeđivanja zaštite krimskog mosta", rekao je Lukaševič na specijalnom zasedanju Stalnog saveta OEBS-a, prenosi Tas s.

Po pravilu, naveo je, potrebno je ne više od tri sata da se prekontrolišu ukrajinski brodovi koji prolaze kroz Kerčki prolaz.

foto: Reuters / Pavel Rebrov

19.47 - Ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) saopštila je da je ispitala ukrajinske mornare pritvorene posle incidenta u Kerčkom moreuzu.

19.25 - Poljanski: Kako drugačije Porošenko da održi vlast nego da Rusiju optuži za sve

Zamenik ruskog ambasadora pri Ujedinjenim Nacijama Dmitrij Poljanski optužio je danas Ukrajinu za planiranje incidenta i rekao da je do njega došlo jer je popularnost ukrajinskog predsednika Petra Porošenka među glasačima veoma mala.

"Kako on može da održi vlast u tim okolnostima? Veoma je jasno - organizovana provokacija i još jednom optuživanje Rusije za sve, pumpanje sopstvenih ocena i isticanje sebe kao spasioca nacije", rekao je Poljanski na vanrednoj sednici SB UN. Više detalja sa sednice pročitajte OVDE.

foto: EPA / Justin Lane

19.12 - Na jednom od tri ukrajinska broda koja su zaplenjena u Kerčkom moreuzu nalazila su se dva pripadnika ukrajinske bezbednosne službe, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Kako je rekao, oni su imali specijalni zadatak da obave u akvatoriji Kerčenskog moreuza, iako nije precizirao o čemu je reč.

19.07 - SAD i NATO osudlili rusku akciju kod Kerča, traže povratak ukrajinskih brodova, više o tome OVDE.

foto: EPA / Justin Lane

18.50 - Rusija će žestoko reagovati na bilo koje nasrtaje na njen suverenitet i na njenu bezbednost, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

17.33 - Savet bezbednosti UN blokirao je predlog Rusije da večeras razmatra incident u Kerčkom moreuzu. Više o tome OVDE.

foto: EPA / Stepan Franko

17.30 - Ukrajinska Vrhovna rada odložila je današnju sednicu na kojoj je trebalo da bude odobren ukaz o proglašenju ratnog stanja koji je potpisao predsednik Ukrajine Petro Porošenko. Više o tome OVDE.

17.28 - Velika Britanija optužila je danas Rusiju za "akt agresije" zbog incidenta u ome su zaplena tri ukrajinska broda sa posadama u Kerčkom moreuzu. Više tome OVDE.

16.48 - Porošenko predložio da ratno stanje traje 30 umesto 60 dana

Porošenko je u obraćanju javnosti predložio poslanicima ukrajinske Skupštine da ratno stanje uvedu na period od 30 dana umesto na 60 kako je ranije predlagano, kako se ova mera ne bi negativno odrazila na predstojeće izbore koji su planirani za mart 2019. godine.

16.38 - Bivši predsednici protiv uvođenja ratnog stanja: To je pretnja demokratiji!

Trojica bivših ukrajinskih predsednika protive se uvođenju ratnog stanja u zemlji zbog zaplene tri ukrajinska broda sa članovima posade.

Prvi ukrajinski predsednik Leonid Kravčuk, koji je bio na vlasti od 1991. do 1994. godine, pročitao je pismo koje su potpisali, pored njega, još dvojica bivših predsednika - Leonid Kučma i Viktor Juščenko, a u kojem ističu protivljenje uvođenju ratnog stanja. Kako navode, to bi predstavljalo "pretnju demokratiji" jer bi onemogućilo predsedničke izbore planirane za iduću godinu. Opširnije pročitajte OVDE.

foto: Profimedia

15.55 - Angela Merkel: Ućinićemo sve da se smanje tenzije

Nemačka kancelarka Angela Merkel prenela je danas u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku da će učiniti sve što može da se razreši kriza između Ukrajine i Rusije.

"Angela Merkel je izrazila zabrinutost zbog eskalacije ruske agresije korišćenjem oružja i navela da će učiniti sve da dođe do smanjivanja tenzija", navodi se u saopštenju kancelarije ukrajinskog predsednika, a prenosi Rojters.

foto: EPA/ Sasha Steinbach

15.48 - Ombudsman: Ranjeni mornari se oporavljaju u bolnici, nisu životno ugroženi

U Rusiji se trenutno nalaze 24 mornara sa tri ukrajinska broda zaplenjena u Kerčkom moreuzu, saopštila je danas ombudsman Ruske Federacije Tatjana Moskalkova. Trojica mornara koji su ranjeni u incidentu, kako je rekla, oporavljaju se u bolnici i nisu životno ugroženi.

15.38 - Han: Rusija da oslobodi moranare

Evropski komesar Johanes Han zatražio je od Rusije da oslobodi mornare i brodove zaplenjene u Kerčkom moreuzu.

"Razvoj situacije u Azovskom moru je neprihvatljiv. Rusija mora odmah da oslobodi posade i plovila i pruži ranjenima medicinsku pomoć. Bitno je odmah doći do deeskalacije", poruči je Han na Tviteru.

15.20 - Klimkin: Zarobljene mornare tretirati kao ratne zarobljenike

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Klimkin izjavio je da ukrajinske mornare koje je zarobila Rusija treba tretirati kao "ratne zarobljenike".

foto: EPA / Mykhailo Markiv / Pool

Klimkin je rekao da je ukrajinska vlada u razgovorima sa Crvenim krstom kako bi se osiguralo da se mornari tretiraju kao ratni zarobljenici.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije rekao da li Moskva ukrajinske mornare smatra ratnim zarobljenicima.

14.35. U Harkovu napadnut ruski konzulat

Ukrajinci zapalili rusku zastavu i bacali baklje na zgradu. Mitingu u Harkovu ispred zgrade Generalnog konzulata Rusije prisustvovalo je oko 50 osoba, prenosi agencija UNIAN.Učesnici mitinga palili su baklje koje su bacali na zgradu diplomatskog predstavništva, zbog čega se zapalila jelka u dvorištu Konzulata. Demonstranti su zapalili i zastavu Rusije.

14.30 - Francuska: Rusija da oslobodi tri ukrajinska broda

Francuska se danas pridružila međunarodnim pozivima Rusiji da oslobodi tri ukrajinska broda koja je juče zaplenila u blizini Krima.

"Ništa ne opravdava rusku upotrebu sile. Tražimo od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i vrati zaplenjene brodove što pre", saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova. francuskog Ministarstva.

foto: Printscreen YT

14.25 - Za sada bez kontakta Putina i Porošenka

Za sada nisu planirani kontakti predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka, u vezi sa incidentom u moreuzu Kerč, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je, na pitanje novinara da li će između predsednika biti nekih bilateralnih kontakata, kratko odgovorio:"Nije mi poznato".

14.15 - Slovenija zabrinuta

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije jedina je, za sada, eks-ju republika koja se oglasila ovim povodom. Kako je navedeno na zvaničnom Tviter nalogu ministarstva, Slovenija je zabrinuta i poziva na momentalnu deeskalaciju sukoba.

Na kraju se dodaje, da Slovenija u potpunosti podržava ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet.

14.09 - Klimkin: Ukrajina zadržava pravo da se brani od Rusije

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin izjavio je da Ukrajina zadržava pravo da se odbrani od Rusije i ne isključuje mogućnost da će Moskva nastaviti sa, kako je kazao, agresivnim potezima i na kopnu i na moru.

foto: Reuters

14.05 - Ukrajinski predsednik Petar Porošenko potpisao je ukaz o proglašenju ratnog stanja

Presednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je ukaz o odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu da uvede ratno stanje u Ukrajini nakon jučerašnjeg incidenta u Kerčkom moreuzu. Ukaz o ratnom stanju trajaće 60 dana, tačnije do 25. januara 2019. godine, javlja TASS.

14.45 - Tusk osudio rusku zaplenu brodova

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk danas je osudio rusku zaplenu brodova ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, prenosi Rojters.

"Osuđujem rusku upotrebu sile u Azovskom moru. Ruske vlasti moraju da vrate ukrajinske mornare, plovila i uzdrže se od daljih provokacija",rekao je Tusk nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenko. Tusk je dodao da će "Evropa ostati ujedinjena u podršci Ukrajini"

13.35 - Portparol Merkelove: Oslobodite ukrajinske mornare i brodove

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel, Štefen Zajbert, zatražio je od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i brodove koji su juče zaplenjeni u Kerčkom moreuzu.

Zajbert je zatražio od obe strane da odmah započnu dijalog, reše incident i smire tenzije, prenosi AP.

"Indident postavlja mnoga ozbiljna pitanja o upotrebi vojne sile ruskih snaga za koju, na osnovu poznatih činjenica, nema opravdanja", rekao je portparol nemačke kancelarke.

13.25 - Peskov: Putin bio obavešten o dešavanju u Kerčkom moreuzu

Ruski predsednik Vladimir Putin primio je informacije o dešavnjima u Kerčkom moreuzu u realnom vremenu, izjavio je danas pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"To je bila ozbiljna provokacija i naravno, kompletne informacije (o incidentu) saopštene su (Putinu) kako juče tako i danas", rekao je Peskov. Opširnije o reakciji Kremlja pročitajte OVDE.

13.15 - Evropska komisija: Rusija da oslobodi ukrajinske brodove

Rojters prenosi da je portparolka Evropske komisije naglasila da EU ne priznaje rusko pripajanje Krima i navela da je Rusija u obavezi da hitno odbokira Kerčki moreuz.

"Mi ovo veoma ozbiljno shvatamo", rekla je portparolka Evropske komisije.

13.10 - Objavljena imena povređenih mornara

Ukrajinska vojska objavila je imena ukrajinskih vojnika koji su povređeni u jučerašnjem incidentu. Reč je o Vasilu Soroki (27) iz Novoukrainka, Andri Artemenku (24) iz Odese i 18-godišnjem Andri Eder takođe iz Odese.

Andri Artemenko
Andri Artemenkofoto: Printscreen/ Facebook

Ruska vojska objavila je da su ukrajinski vojnici lakše povređeni i da im je pružena lekarska pomoć.

Andri Eder
Andri Ederfoto: Printscreen/ Facebook

13.00 - Rusi ispituju ukrajinske mornare

Ruski istražioci trenutno ispituju članove posade tri ukrajinska broda koja su zalenjena zbog nelegalnog prelaska ruske granice u Kerčkom moreuzu, rekla je danas novinarima ruski ombudsman Tatjana Moskalkova. Opširnije o tome OVDE.

12.50 - Brisel: Ipak će biti hitnog sastanka NATO članica i Ukrajine

NATO je objavio da će ambasadori država članica Alijanse i izaslanik Ukrajine pri NATO kasnije tokom današnjeg dana održati hitni sastanak u Briselu u vezi s mornaričkim incidentom između Ukrajine i Rusije u Kerčkom moreuzu, koji povezuje Crno more s Azovskim morem.

AP prenosi da je NATO saopštio da je sastanak sazvan na zahtev ukrajinskog predsednika Petra Porošenka nakon njegovog razgovora s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Navodi se da je Stoltenberg u ime NATO-a izrazio "punu podršku teritorijalnom intergritetu i suverenitetu Ukrajine, uključujući njena navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom".

12.42 - Američki vojni avion ušao u vazdušni prostor iznad Crnog mora

Radio-elektronski izviđački avion američkog ratnog vazduhoplovstva "Boing RC-135V" uzleteo je sa vazduhoplovne baze Suda bej u Grčkoj i krenuo u pravcu Crnog mora, preneo je Ukrajinski vojni portal.

Portal navodi da se u 7.30 časova po srednjoevropskom vremenu avion nalazio u vazdušnom prostoru iznad Bugarske i kretao se ka obali Krima. Situacija je prouzrokovana zaoštravanjem odnosa između Moskve i Kijeva zbog incidenta na Crnom moru. Opširnije o tome OVDE.

12.22 - Ukrajina: Ekstremisti izazivali incidente ispred ruskih konzulata

Ukrajinski ekstremisti izazvali su incidente ispred ruskih konzulata u Harkovu i Lavovu i ambasade u Kijevu, javljaju agencije.

Prema pisanju američke agencije AP, desetine ultradesničara zapalile su gume ispred ruskog konzulata u Lavovu u znak protesta protiv zaplene ukrajinskih brodova u Kerčkom moreuzu između Azorskog i Crnog mora. Opširnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

12.05 - Lavrov: Kijev prekršio međunarodno pravo

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je situaciju u Kerčkom moreuzu jasnom provokacijom i prema njegovoj proceni, Kijev je prekršio ključne odredbe međunarodnog prava. Njegovu reakciju pročitajte OVDE.

11.55 - Porošenko traži od Rusije da vrati ukrajinske brodove i oslobodi mornare

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko zahteva od Rusije da odmah na slobodu pusti ukrajinske mornare i brodove zaplenjene tokom jučerašnje napete situacije u Kerčkom moreuzu koji povezuje Crno more s Azovskim morem. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

11:31 - Američki izaslanik: Rusija napala miroljubive ukrajinske brodove

Kurt Volker, specijalni izaslanik SAD u pregovorima s Ukrajinom, izjavio je da je Rusija napala miroljubiv ukrajinski brod koji je plovio u ukrajinsku luku, a zatim je optužila Kijev za provokaciju. Više pročitajte ovde.

11.25 - NATO u kontaktu s Ukrajinom, odbili da saopšte da li će biti sastanka ambasadora

U sedištu NATO u Briselu danas su odbili da kažu da li će biti sastanka ambasadora država članica Alijanse o jučerašnjem incidentu u Kerčkom moreuzu, u Azovskom moru, kada je ruska Obalska straža pucala na brodove ukrajinske mornarice, pri čemu su ranjena četvorica mornara.

AP prenosi da je portparolka NATO Oana Lungesku kazala da je Alijansa u kontaktu s ukrajinskim vlastima. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

11.10 - Objavljen snimak ukrajinskih brodova u ruskoj luci

Televizija RT snimila je pristanište obalske straže na Krimu u kojem se nalaze brodovi ukrajinske ratne mornarice, koje je zadržala Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB). Pogledajte OVDE kako izgledaju.

10.48 - Zaharova: Otpravnik poslova u Ambasadi Ukrajine u Moskvi biće pozvan na razgovor

Otpravnik poslova u Ambasadi Ukrajine u Moskvi Ruslan Nimčinski biće pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u vezi sa provokativnim akcijama Kijeva u Azovskom moru, izjavila je portparol ovog ministarstva Marija Zaharova.

"Razlog za taj poziv su agresivne i provokativne akcije ukrajinske strane. Na kraju krajeva, nije samo reč o nepoštovanju zakonskih normi od Ukrajine, već i planirane provokacije i agresivne akcije. Kako smo shvatili, ova provokacija i celi kompleks provokativnih akcija pripremani su unapred", izjavila je Zaharova za televiziju Rusija 24.

10.35 - Berlin poziva Rusiju i Ukrajinu na smirivanje situacije

Zamenik nemačkog ministra spoljnih poslova Mihael Rot pozvao je danas Rusiju i Ukrajinu da smire tenzije nakon incidenta u Crnom moru.

Rot je rekao radiju Dojčlandfunk da je ovo pitanje "veoma ozbiljno" i da je "eskalacija u odnosima Rusije i Ukrajine poslednja stvar koja nam je potrebna". Opširnije o tome OVDE.

10.22 - PRVE REAKCIJE: Turska zabrinuta zbog pucanja Rusije na ukrajinske brodove, Poljska osuđuje

Turska je danas saopštila da je zabrinuta zbog navoda da je kod poluostrva Krim pripojenog Rusiji pucano na ukrajinske brodove, a Poljska je osudila "agresivno ponašanje Rusije", prenosi Rojters. Detljanije o reakcijama iz sveta pročitajte u posebnoj vesti.

10.10 - Zbog sukoba u Crnom moru Rusija je zakazala vanrednu sednicu SB Un za 11 sati po njujorškom vremenu. Opširnije o tome OVDE.

9.50 - Nedaleko od Ambasade Rusije u Kijevu, ispred koje su sinoć paljene baklje i dimne bombe, izgoreo je automobil sa ruskim diplomatskim tablicama, saopštio je portal Ukrajinska pravda. Opširnije o tome OVDE.

9.35 - Plovidba kroz moreuz Kerč odvija se normalno, izjavio je danas generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov. Više o tome ovde.

9.15 - Cilj incidenta u Kerčkom moreuzu — pooštravanje antiruskih sankcija

Incident u oblasti Kerčkog moreuza kada su ukrajinski brodovi pokušali da ilegalno uplove u Azovsko more, predstavljao je promišljenu provokaciju kijevskih vlasti, izjavio je državni sekretar zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Grigorij Karasin. Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

8.55 - Procurili audio-snimci razgovora mornara

Na internetu su se pojavili audio-snimci na kojima se navodno čuju pregovori ukrajinskih mornara koji su ušli u teritorijalne vode Ruske Federacije sa ruskim mornarima. Pogledajte OVDE kako je tekao razgovor koji je prethodio sukobu i kako su Ukrajinci žestoko provocirali Ruse.

8.38 - Rusija otvorila moreuz Kerč, brodovi u luci bez tragova štete

Rusija je danas otvorila moreuz Kerč u blizini Krima, nakon što je ruska obalska straža u nedelju zaplenila tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti. Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

7.55 - Ukrajinska vojska na nivou najviše borbene gotovosti

Ukrajinska vojska dovedena je u stanje najviše borbene gotovosti, saopštila je pres-služba ukrajinskog Ministarstva odbrane. Opširnije o tome čitajte OVDE.

7.32 - Napad na rusku ambasadu u Kijevu u slikama

Posle dešavanja na Krimu i napada ukrajinske armije na stambene četvrti samoproglašene Donjecke Narodne Republike, napadnuta je i ruska ambasada u ukrajinskoj prestonici Kijevu. Pogledajte OVDE kako je to izgledalo.

foto: AP

6.55 - RATNA ZONA NA CRNOM MORU: Evo kako je sve počelo!

Napetosti na relaciji Moskva-Kijev nastavljaju da rastu. Pročitajte u posebnoj vesti kako je sve počelo.

1.02 NATO: Pratimo situaciju u Azovskom moru

NATO je saopštio da prati razvoj situacije u Azovskom moru i moreuzu Kerč i da je u kontaktu sa vlastima Ukrajine, čiji teritorijalni integritet podržava.

To je na svom Tviteru napisala portparolka NATO-a Oana Lungesku i dodala da ta vojna alijansa poziva na uzdržanost i deesklaciju sukoba.

"NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući pomorska prava u njenim teritorijlnim vodama. Pozivamo Rusiju da omogući nesmetani pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru u skladu sa međunarodnim pravom", napisala je ona.

12.39 Rusija zatražila hitan sastanak SB UN

Rusija je zatražila održavanje vanrednog zasedanja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije u Azovskom moru, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri toj međunarodnoj organizaciji Dmitrij Poljanski.

Poljanski je naveo da je Rusija zatražila sastanak u ponedeljak od 11.00 sati.

"U vezi s opasnim razvojem situacije u Azovskom moru i događajima koji su usledili Rusija je zatražila da se pod hitno sazove otvoreno zasedanje SB ujutru 26. novembra s tačkom ’Održavanje međunarodnog mira i bezbednosti‘“, rekao je Poljanski.

12.34 Napad na rusku ambasadu u Kijevu

Grupa demonstranata okupila se noćas ispred ambasade Rusije u Kijevu i traže da se proglasi ratno stanje sa Rusijom zbog gađanja ukrajinskih brodova u Kerčkom moreuzu. Iako se okupio mali broj ljudi, svoje zahteve ističu veoma glasno. Rusku ambasadu napali su dimnim bombama i pirotehničkim raketama.

12.12 Kosačov: Provokacija Kijeva je apsolutno vojno besmislena, ali politički perspektivna

MOSKVA - Među prvim reakcijama iz Moksve na najavu Ukrajine o uvođenju ratnog stanja je izjava Konstantina Kosačova, šefa Međunarodnog komiteta Saveta federacije Rusije.

Termin "separatisti" se sa takvom lakočhom koristi kada je reč o Ukrajini, ali se on ne koristi kada je reč o Kosovu ili Severnom Kipru - u tim slučajevima se govori o "pravu naroda", izjavio je Kosačov.

On je to napisao na svom Fejsbuku i dodao da je provokacija Kijeva u Kerčkom moreuzu "apsolutno besmislena sa vojne tačke gledišta", iako je sa političkog prilično perspektivna - jer će i NATO i EU podržati provokatora iz Kijeva štagod se dogodilo.

"Međutim, niko ne treba da gaji nikakve sumnje, Rusija nečhe pokleknuti i izdržačhe sve napade, bilo da je reč o psihološkim, političkim ili, ne daj Bože, vojnim", napisao je Kosačov, prenosi Sputnjik.

Ranije večeras Sekretar saveta Aleksandar Turčinov je rekao da Kijev razmatra mogućnost uvođenja ratnog stanja i saziva Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu kako bi razmotrili to pitanje.

"Predlažem da sprevodemo zasedanje kako bismo uveli režim ratnog stanja“, rekao je on na brifingu, koji su preneli ukrajinski mediji.

Podsetimo, Ruska federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je večeras da ima dokaze da je Ukrajina odgovorna za sukobe između ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru.

POGLEDAJTE KAKO RUSI HAPSE UKRAJINCE NA MORU

"Postoje nepobitni dokazi da je Kijev pripremio i orkestrirao provokacije... u Crnom moru. Ovi materijali će uskoro biti objavljeni", naveo je FSB u saopštenju.

Prethodno je ukrajinska mornarica saopštila da su ruski brodovi otvorili vatru na dva njena artiljerijska broda posle incidenta kod Krima i zaplenili ih. Zaplenjen je takođe i ukrajinski tegljač.

Ukrajinski brodovi „Berdjansk“ „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, koji su presekli granicu sa Rusijom, zadržani su, protiv njih je upotrebljeno oružje, saopštila je ruska Federalna bezbednosna služba (FSB).

Ukrajinski brodovi nisu uspunili zahteve brodova koji su pratili ukrajinsku mornaricu i izvršili su opasne manevre, navodi se.

FSB ističe i da je, kako bi zaustavili ukrajinske brodove, bilo korišćeno oružje, nakon čega su ti brodovi zadržani u teritorijalnim vodama Ruske Federacije.

Navodi se i da je trojci ranjenih ukrajinskig vojnika pružena sva neophodna medicinska pomoć, oni nisu životno ugroženi.

FSB dodaje i da je protiv njih podignuta optužnica zbog narušavanja državne granice Ruske Federacije.

Takođe, FSB podseća da je Ukrajina veoma dobro upoznata sa procedurom prolaska vojnih brodova kroz teritorijalne vode Ruske Federacije i kroz Kerčki moreuz – ta procedura je korišćena i prilikom prolaska komercijalnih brodova.

12.05 - "Uvođenje ratnog stanja ni na koji način ne znači da će Ukrajina voditi nekakva ofanzivna dejstva. Ukrajine će isključivo voditi dejstva za odbranu svoje teritorije, zaštitu i bezbednost svoji građana“, rekao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko u nastupu koji su prenosili ukrajinski televizijski kanali.

To takođe, kako je rekao Porošenko, ne znači da će biti promena položaja na liniji razgraničenja u pojedinim oblastima Donjecke i Luganske oblasti, kao ni u drugim krajevima.

Porošenko je dodao da proglašenje ratnog stanja ne podrazumeva ograničenja prava i sloboda građana.

Prema njegovim rečima, uvođenje ratnog stanja u zemlji ne znači da Kijev odustaje od političko-diplomatskog rešavanja krize. Ukrajina će, kako je rekao, ispunjavati odredbe Minskog sporazuma i sve druge međunarodne obaveze.

Kurir.rs/RT

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track