SVET PRATI SUKOB U CRNOM MORU! PRVE REAKCIJE: Turska zabrinuta zbog pucanja Rusije na ukrajinske brodove, Poljska osuđuje
Foto: BORDER SERVICE OF THE FEDERAL SECURITY SERVICE OF THE RUSSIAN FEDERATION IN CRIMEA

RAZVOJ SITUACIJE

SVET PRATI SUKOB U CRNOM MORU! PRVE REAKCIJE: Turska zabrinuta zbog pucanja Rusije na ukrajinske brodove, Poljska osuđuje

Planeta -

Turska je danas saopštila da je zabrinuta zbog navoda da je kod poluostrva Krim pripojenog Rusiji pucano na ukrajinske brodove, a Poljska je osudila "agresivno ponašanje Rusije", prenosi Rojters.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da ne sme biti opstrukcije saobraćaja na području Kerčkog moreuza koji povezuje Crno more s Azovskim morem.

"Kao zemlja koja deli obalu Crnog mora, naglašavamo da prolaz kroz Kerčki moreuz ne sme da bude blokiran", navodi se u saopštenju turskog ministarstva u kojem se poziva na "izbegavanje koraka koji mogu da ugroze stabilnost i mir u regionu".

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kojem piše da je "Rusija prekršila međunarodna pravila agresivnim ponašanjem prema brodovima ukrajinske mornerice u Azovskom moru".

"Svim snagama osuđujemo agresivno ponašanje Rusije i pozivamo (njeno) vođstvo da poštuje međunarodno pravo", stoji u saopštenju poljskog ministarstva.

TAS S je prethodno preneo izjavu generalnog direktora krimskih luka Alekseja Volkova da se plovidba kroz Kerčki moreuz Kerč ponovo odvija normalno.

"Plovidba kroz kanal Kerč je ponovo uspostavljena...radi uobičajeno", kazao je Volkov.

Ruska Federalna služba bezbednosti sinoć je potvrdila da su njeni brodovi granične patrole zaplenili tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrebili oružje kako bi ih prisilili da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti.

U incidentu su povređena tri ukrajinska vojnika i oni su dobili medicinsku pomoć, naveo je FSB. Rojters je izvestio da oni nisu životno ugroženi.

FSB je, kako je navedeno, delovao zato što ukrajinski brodovi ilegalno ušli u teritorijalne vode Rusije, ignorisali upozorenje da stanu i vršili opasne manevre.

Ruska bezbednosna služba je prethodno navela da ima dokaze da je Ukrajina odgovorna za sukobe između ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: FSB

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track