PAKLENE VRUĆINE U AUSTRALIJI! Kuvaju se na 42 stepena, požari prete! Pogledajte kako prže jaja na suncu! (VIDEO)
Foto: Youtube/Reuters/EPA

opasan toplotni talas

PAKLENE VRUĆINE U AUSTRALIJI! Kuvaju se na 42 stepena, požari prete! Pogledajte kako prže jaja na suncu! (VIDEO)

Planeta -

Najmanje četiri kuće su uništene, a stotine ljudi je evakuisano usled požara koji je izazvao toplotni talas na severoistoku Australije, saopštile su vlasti. Vatra je zahvatila 20.000 hektara obradivog zemljišta i šuma.

Načelnik opštine Gledstoun u Kvinslendu Met Barnet izjavio je da policija savetuje meštanima zajednica Bafl Krik, Dipvoter, Ojster Krik i Rulz Bič da se evakuišu, ali da neki od njih to odbijaju.

"Kada vam policijski službenik zakuca na vrata i kaže da se požar širi, vreme je da izađete. U tom području nije bezbedno ostati", istakao je Barnet.

Stotine vatrogasaca pripremaju se za pogoršanje uslova koje se očekuje sutra, uz očekivane temperature do 40 stepeni Celzijusovih, sa vetrovima brzine do 40 kilometara na čas.

foto: EPA

Direktor Državnog meteorološkog biroa Brus Gan izjavio je da su veća područja u Kvinslendu izložena rekordno visokoj temperaturi u novembru. On je naglasio da su ovakvo vreme i izbijanje požara u Kvinslendu prava retkost.

"Svedoci smo apsolutnog obaranja rekorda starih 60 ili 70 godina", dodao je Gan.

Komesar vatrogasnih i hitnih službi u Kvinslendu Katarina Kerol izjavila je da se obim požara, koji je počeo u subotu, 24. novembra, proširio na 66 kilometara.

Na jednom snimku sa društvenih mreža vidi se mladić koji je uspeo da isprži jaje u svom dvorištu, usled visokih temperatura.

Stručnjaci prognoziraju da će broj dana pogođenih toplotnim talasom postepeno rasti iz godine u godinu. Umesto 11 dana godišnje, kada će temperatura prelaziti 35 stepeni, vrućina će se povećavati na 52 dana godišnje, do 2090. godine.

Kurir.rs/Cairnspost.com.au Foto: Youtube/Reuters/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track