MAKRON POPUSTIO PRED ŽUTIM PRSLUCIMA: Poreske stope na gorivo će se revidirati svaka 3 meseca (VIDEO)
Foto: EPA

POSLUŠAO GRAĐANE

MAKRON POPUSTIO PRED ŽUTIM PRSLUCIMA: Poreske stope na gorivo će se revidirati svaka 3 meseca (VIDEO)

Planeta -

Francuski predsednik, Emanuel Makron, predložio je reviziju poreske stope na dizel i benzin svaka tri meseca kako bi se u obzir uzele promene na svetskom tržištu, želeći time da ublažiš ponekad nasilne proteste zbog visokih naftnih poreza koji su ga iznenadili.

Demonstracije na kojima su vandalizovani pariski bulevari zatekle su Makrona u vreme dok se pokušava da se bori protiv snažnog pada svoje popularnosti. Francuskog lidera su optužili da nije u dodiru sa svojim biračima.

Protesti u Parizu
Protesti u Parizufoto: Reuters

U sat vremena dugom obraćanju o energetskoj politici u kojem se osvrnuo i na proteste "žutih prsluka", Makron je istakao da neće zbog uličnog nasilja odustati od svoje inicijative za tranziciju prema čistoj energiji.

foto: Reuters

Ipak, u retkom prikazivanju poniznosti i empatije prema besu birača koji žive van velikih francuskih gradova, 40-godišnji predsednik je rekao kako njegova vlada mora biti pametnija u svojim politikama kako bi izbegla "Francusku dve brzine" u kojoj će radnici van urbanih sredina biti ostavljeni sa strane.

"Ne smemo da menjamo put, jer je smer ove mere dobar i potreban", istakao je Makron.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track