NEMAČKOJ NEDOSTAJE REKORDAN BROJ RADNIKA: Država u panici, treba  im 337.900 stručnjaka iz nekoliko oblasti, a ne mogu nikako da ih pronađu!
Foto: Profimedia

drama

NEMAČKOJ NEDOSTAJE REKORDAN BROJ RADNIKA: Država u panici, treba im 337.900 stručnjaka iz nekoliko oblasti, a ne mogu nikako da ih pronađu!

Planeta -

U Nemačkoj se dodatno povećala potražnja za kvalifikovanim radnicima u tzv. prirodno-tehničkim zanimanjima, a nedostatak radnika u području prirodnih nauka i tehnologije dostigao je novi rekord, objavio je u ponedeljak Institut za nemačku privredu iz Koelna.

„Nemačkim preduzećima je u oktobru nedostajalo 337.900 radnika iz oblasti matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, što je rekordan broj i porast od šest posto u poređenju sa oktobrom 2017.“, objavio je Institut u svojoj studiji.

Stručnjaci se slažu da ovako drastičan manjak radnika iz ovih oblasti neće moći da pokriju isključivo uvozom radne snage, nego je potrebno ulaganje dodatnih napora u obrazovne programe.

„Mi šanse koje pruža digitalizacija možemo da iskoristimo samo ako naš obrazovni sistem decu bude pripremao za tržište rada budućnosti“, stoji u saopštenju Saveza nemačkih poslodavaca (BDA) u reakciji na najnoviju studiju

U Nemačkoj je ukupno u novembru bilo nepopunjeno 1,24 miliiona radnih mesta, što je najviša ikad zabeležena brojka u ovoj zemlji.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track