DA LI JE VIKILIKS POMOGAO TRAMPU: Njegov šef kampanje se tajno sastao sa Asanžom pre izbora 2016. godine
Foto: AP

tvrde mediji

DA LI JE VIKILIKS POMOGAO TRAMPU: Njegov šef kampanje se tajno sastao sa Asanžom pre izbora 2016. godine

Planeta -

Britanski list Gardijan objavio je danas da se bivši menadžer kampanje američkog predsednika Donalda Trampa, Pol Manafort, tajno sastao sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom u Ambasadi Ekvadora u Londonu, samo nekoliko dana ili nedelja od kako se priključio Trampovoj kampanji.

Rojters napominje da, ukoliko se ti navodi potvrde, to nagoveštava direktnu vezu između Trampove kampanje i "Vikiliksa", koji je objavio desetine hiljada i-mejlova koje su navodno ruski špijuni ukrali tokom izbora 2016.

Trampova kampanja iskoristila je te i-mejlove kako bi ugrozla njegovu tadašnju rivalku na predsedničkim izborima, Hilari Klinton.

Gardijan, koji se poziva na neimenovane izvore, navodi da je Manafot sreo Asanža u periodu "oko marta 2016",odnosno u istom mesecu u kojem su ruski hakeri navodno započeli s naporima da ukradu i-mejlove iz kampanje Klinton, navodi Rojters.

Asanžov advokat iz Ekvadora, Karlos Poveda, negirao je navode Gardijana, dok je "Vikiliks" na Tviteru saopštio da je "spreman da se kladi sa Gardijanom i njegovim glavnim urednikom u milion dolara da Manafort nikada nije sreo Asanža".

Gardijan je, pozivajući se na dva anonimna izvora, objavio da se Manafort prvi put sreo sa Asanžom u Ambasadi Ekvarora u Londonu 2013. godine, godinu dana nakon što je Asanž tamo dobio azil kako bi izbegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

Britanski list navodi da se Manafort vratio u ambasadu 2015. i 2016. godine.

Navodi i da je poslednja Manafortova poseta otprilike bila u martu 2016. godine, ali da nije zabeležena u knjizi ambasade. Prema navodima neimenovanog izvora lista, ta poseta je trajala oko 40 minuta. Trampova kampanja objavila je da je zaposlila Manaforta 29. marta 2016. godine, podseća Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track