Najnovije vesti

PUTINOV PRVI KOMENTAR NA SUKOB U KERČKOM MOREUZU! RUSKI PREDSEDNIK ZAGRMEO: Čista provokacija iz Kijeva, a moguće i LIČNO POROŠENKOVA! (VIDEO)
Foto: EPA

DA BI SE PROGLASILO RATNO STANJE

PUTINOV PRVI KOMENTAR NA SUKOB U KERČKOM MOREUZU! RUSKI PREDSEDNIK ZAGRMEO: Čista provokacija iz Kijeva, a moguće i LIČNO POROŠENKOVA! (VIDEO)

Planeta
13:39h

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je incident u Kerčkom moreuzu provokacijom kijevskih vlasti, a moguće i samog Petra Porošenka uoči izbora za predsednika Ukrajine.

"Porošenko zbog niskog rejtinga mora da stvori prepreke za opozicione konkurente", smatra ruski lider.

Prema njegovim rečima, rejting sadašnjeg predsednika Ukrajine se nalazi na petom mestu, ima sve šanse da ne uđe ni u drugi krug.

"U incidentu u Crnom koru ima znakove ranije pripremane provokacije kako bi se uvelo ratno stanje u Ukrajini", rekao je predsednik Rusije.

"Čak i nakon ulaska Krima u sastav Rusije i konflikta u Donbasu nije uvođeno ratno stanje u Ukrajini, a ovde se radi o malom incidentu", rekao je predsednik Rusije.

"To je običan pogranični incident. O čemu se onda radilo 2014. godine? Tada je Krim odlučio da uđe u sastav Rusije - to je bila sasvim stvar većih razmera. Ili teški događaji građanskog rata u Ukrajini, na jugoistoku, u Donbasu uz korišćenje vladinih snaga teške artiljetrije, čak i avijacije", objasnio je predsednik Rusije.

On je rekao da ukrajinski vojnici nisu odgovarali na zahteve predstavnika ruskih pograničnih službi, ušli su u teritorijalne vode zemlje koje su bile njihove do pre ulaska Krima u sastav Rusije i nastavili da se kreću ka Krimskom mostu.

Putin je pohvalio profesionalizam ruskih graničara.

"Kako je trebalo da reaguju graničari? Vojni brodovi su ušli u teritorijalne vode Rusije, nisu odgovarali na pozive, nije jasno šta su nameravali da rade… Da su drugačije reagovali, svi bi završili na sudu. Oni su ispunili svoj vojni dug, naređenje", dodao je Putin.

Pritom, on je naglasio da su među mornarima bili i pripadnici Službe bezbednosti SBU, koji su faktički rukovodili tom specijalnom operacijom.

Ovo je prvi komentar ruskog predsednika na sukob koji se desio u nedelju, kada su ruski vojnici zaplenili tri ukrajinska broda i pritvorili 24 mornara, pošto su ukrajinski brodovi ušli u ruske vode.

Porošenko je proglasio ratno stanje u oblastima zemlje za koje je rekao da su u najvećem bezbednosnom riziku.

Kurir.rs/ RT

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...