BEŽITE IZ GRADA, DOLAZE SVETSKI LIDERI:  Dramatičan apel Argentincima pred samit G20! Za jednog državnika zatraženo HAPŠENJE! (VIDEO)
Protesti zbog samita G20 u Hamburgu, Foto: EPA

drama

BEŽITE IZ GRADA, DOLAZE SVETSKI LIDERI: Dramatičan apel Argentincima pred samit G20! Za jednog državnika zatraženo HAPŠENJE! (VIDEO)

Planeta -

Kada šefovi 20 najmoćnijih ekonomija počnu da pristižu na dvodnevni samit G20, koji u petak počinje u prestonici Argentine, u Buneos Ajresu će biti na snazi maksimalne mere bezbednosti.

Budući da su najavljena najmanje 33 protesta protiv G20, kao i nekoliko kulturnih događaja, svi letovi preko grada biće preusmereni, a vozovi, podzemna železnica i javni prevoz neće raditi tokom trajanja samita.

Petak je proglašen državnim praznikom, tj. neradnim danom, a vlada desnog centra predsednika Mauricija Makrija pozvala je građane da napuste prestonicu tokom trajanja konferencije. "Preporučujemo da iskoristite produženi vikend da odete iz grada", izjavila je ministar za bezbednost Patricija Bulrič.

"Napustite grad u četvrtak, jer će se situacija u gradu veoma iskomplikovati". Mera obustavljanja javnog prevoza zahvatiće i šire područje grada, što znači da će pogoditi 12 miliona stanovnika.

Za bezbednost u gradu brinuće se oko 22.000 pripadnika policije i obezbeđenja. "Znamo da postoje pokušaji izazivanja ekstremnog nasilja, haosa i uznemirenosti tokom samita G20", upozorila je Bulrič, ukazujući na to da će biti zabranjenih zona.

Policija Buneos Ajresa našla se prošlog vikenda na udaru kritika, jer nije sprečila navijače fudbalskog kluba "River plejt" da napadnu autobus kojim su putovali igrači protivničkog kluba "Boka juniors". Uznemirenost je zavladala još prošle nedelje kada su zbog pretnji aktiviranjem četiri bombe evakuisani Senat, američka ambasada i još nekoliko javnih objekata.

U zemlji u kojoj postoji duga tradicija velikih, mada obično mirnih, uličnih protesta, aktivisti za borbu protiv G20 planiraju niz manifestacija i događaja, uključujući i "Samit naroda", koji će trajati tokom celog četvrtka, a biće održan ispred Nacionalnog kongresa, dodatno komplikujući saobraćaj u centru grada.

Još jedan veliki protest poklopiće se s početkom samita u petak, mada lokacija još nije objavljena.

Dodatnu zabrinutost za bezbednost izaziva moguće prisustvo saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, koji stoji iza katastrofalnog rata u Jemenu i, koji je, prema zapadnim obaveštajnim agencijama, navodno naručio ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Tužilaštvo analizira pismo organizacije "Hjuman rajts voč", koja zahteva da argentinski sudovi zatraže krivično gonjenje princa zbog ratnih zločina i mučenja. Iako će sud najverovatnije odbiti zahtev, samo prisustvo princa Muhameda bin Salmana staviće svetske lidere pred dilemu da li da učestvuju na sastancima s njim.

Kurir.rs/Gardiuan

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track