FINSKA NE ŽELI PREKRAJANJE MAPA: Karelija pripada Rusiji i tako će i ostati
Foto: Printscreen YouTube

NEMA POVRATKA U PROŠLOST

FINSKA NE ŽELI PREKRAJANJE MAPA: Karelija pripada Rusiji i tako će i ostati

Planeta -

Ministarstvo inostranih poslova Finske negira bilo kakve pretenzije prema Kareliji, koja je posle Drugog svetskog rata pripala Sovjetskom Savezu, a nakon raspada SSSR-a - Ruskoj Federaciji.

"Finska nema nikakvih teritorijalnih pretenzija ni prema kojoj zemlji. S tim u vezi, Finska ne planira da pokreće pitanje o povratku teritorija predatih SSSR-u na osnovu Pariskog mirovnog sporazuma (1947. godine)“, izjavio je rukovodilac odeljenja MIP Finske za veze sa Rusijom Niklas Linkvist za portal Ile.

foto: Wikipedia

Komentarišući zahteve nekih političkih krugova u Finskoj da se teritorija Karelije vrati pod finsku upravu, Linkvist je izrazio mišljenje da bi mnogo produktivnije bilo usredsrediti se na pograničnu saradnju.

Na jesenjoj konferenciji omladinskog krila partije održanoj 17. novembra usvojena je odluka da Finska treba zvanično da zatraži da joj se vrate teritorije predate Rusiji krajem Drugog svetskog rata, među kojima je i Karelija. Te oblasti su ušle u sastav Rusije nakon Sovjetsko-finskog rata (1941-1944) i Drugog svetskog rata.

Osim toga, nevladina organizacija Aluepalautus u septembru je objavila poziv da se počnu pregovori sa Rusijom o povratku na granice određene Tartuskim mirovnim dogovorom iz 1920. godine. Društvo Pro Karelija smatra da bi povratak nekadašnjih teritorija za Finsku imao važan politički i ekonomski značaj i da bi povećao ugled te zemlje u svetu.

Sovjetski Savez je nakon Drugog svetskog rata dobio deo Karelije, oblasti Sala i Petsamo (danas Pečenga), kao i niz ostrva u Finskom zalivu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track