TRAŽIO JE OD SUDA DA BUDE 20 GODINA MLAĐI I DA MU PROMENE DATUM ROĐENJA: Evo šta su sudije odlučile u slučaju koji je obišao svet!
Foto: AP

pozvao se na transrodne osobe

TRAŽIO JE OD SUDA DA BUDE 20 GODINA MLAĐI I DA MU PROMENE DATUM ROĐENJA: Evo šta su sudije odlučile u slučaju koji je obišao svet!

Planeta -

Holandski sud je danas odbio zahtev Emila Ratelbanda (69) da zvanično ima 20 godina manje u slučaju koji je privukao svetsku pažnju.

Ratelband, motivacioni govornik, tražio je na sudu da zvanično bude 20 godina mlađi, uz obrazloženje da bi mu to dalo veće mogućnosti, između ostalih na aplikacijama za tražnje partnera na kojima je sada navodno diskriminisan.

"Gospodin Ratelband je slobodan da se oseća 20 godina manje nego što zaista ima i da se ponaša u skladu sa tim", saopštio je sud u Arnemu.

Sud je naveo da bi izmena datuma rođenja izazvala nestanak 20 godina registra rođenih, umrlih, brakova i registrovanih partnerstava, što bi "moglo da ima razne nepoželjne pravne i društvene implikacije".

foto: EPA

Ratelband se obratio sudu prošlog meseca, tvrdeći da se ne oseća da ima 69 godina i da je njegov zahtev bio u skladu s ostalim oblicima lične transformacije koje se u Holandiji i širom sveta prihvataju, kao što je mogućnost promene imena ili pola.

Sud je u pisanoj presudi naveo da holadski zakon određuje prava i obaveze zasnovane na starosnom dobu "kao što je pravo glasa i obaveza pohađanja škole", dodajući da bi prihvatanjem Ratelbandovog zahteva "uslovi o starosti bili besmisleni".

Sud je potvrdio da "trend da se ljudi osećaju zgodnije i zdravije nije valjan argument za izmenu datuma rođenja osobe".

Ratelband nije uspeo da ubedi sud da pati od starosne diskriminacije. Sud je dodao da "postoje druge mogućnosti za rešavanje starosne diskriminacije, umesto promene datuma rođenja".

On je podnoseći zahtev pre mesec dana naveo da njegova zakonska starost ne odražava njegovo emotivno stanje pošto ne može da nađe ni posao ni ljubav, pa je tražio da mu se datum rođenja prepravi s 11. marta 1949. na 11. mart 1969.

"Sa 69 godina sam ograničen. Da imam 49, mogao bih da kupim novu kuću, vozim drugačiji auto. Mogao bih više da radim. Kada sam na Tinderu i kažem da imam 69 godina, ne dobijam odgovor. Kada bih imao 49 godina, s licem kakvo imam, bio bih u luksuznom položaju", rekao je on.

Ratelband tvrdi i da su mu doktori rekli da ima telo 45 godina starog muškarca.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track