PLUTAJUĆE NUKLEARKE NISU JEDINO ŠTO KINA GRADI U MORU: Roboti će upravljati bazom koja će biti prva ovakva KOLONIJA na zemlji!
Foto: AP / Li Gang / Xinhua

naučni projekat

PLUTAJUĆE NUKLEARKE NISU JEDINO ŠTO KINA GRADI U MORU: Roboti će upravljati bazom koja će biti prva ovakva KOLONIJA na zemlji!

Planeta -

Podvodna baza koju će kompletno nastanjivati i voditi roboti gradi se po projektu Kine u Južnom kineskom moru, i biće "prva kolonija veštačke inteligencije na Zemlji", naveli su naučnici uključeni u projekat.

Prema informacijama koje je objavio Saut Čajna morning post (SCMP), naučnici u Kineskoj akademiji nauka planiraju konstrukciju podvodne baze na velikoj dubini u Južnom kineskom moru.

Izgradnja baze se planira na dubini između 6.000 i 11.000 metara, a još nije utrvđena tačna lokacija baze. Kao jedna od mogućih spomenuta je Manilska brazda, čija dubina prelazi 5.000 metara. Problem je međutim, jer je u njoj zabeležena velika vulkanska aktivnost.

U planovima se spominje da će bazu veštačke inteligencije napajati električna energija preko kablova zakačenih za brod ili plutajuću platformu. Navedeno je da će baza izgledati kao svemirska stanica, i da će imati platforme za pristajanje podvodnih vozila. Podmornice s robotima će isplovljavati s njih u istraživačke misije kako bi prikupile podatke o izgledu podvodnog sveta na velikim dubinama.

foto: Profimedia

Takođe, skupljaće se uzorci minerala s dubina, čiju će strukturu samostalno analizirati roboti u bazi.

Ljudi su istražili tek jedan odsto dna okeana koji prekrivaju 70 odsto površine Zemlje. Taj proces je veoma težak s obzirom na nepovoljne uslove i pritisak koji raste sa dubinom.

"Jako je izazovno izgraditi koloniju za stanovništvo robota s veštačkom ineteligencijom, i to na dnu koje izgleda kao druga planeta. Ali, ova tehnologija može da promeniti svet", izjavio je za SCMP jedan od naučnika sa ovog projekta.

foto: Profimedia

Koristi od ovog istaživanja su bezgranične, od boljeg razumevanja klimatskih promena, do otkrića novih lekova ili do identifikacije morskih vrsta.

Početni planovi predviđaju da će baza koštati oko 160 miliona dolara. To je samo jedna u nizu kineskih investicija u infrastrukturu Južnog kineskog mora. U toku je i realizacija plana izgradnje 20 plutajućih nuklearnih centrala, a kraj izgradnje prve je planiran već za kraj 2020. godine.

Kurir.rs / Index.hr

Foto: AP / Li Gang / Xinhua

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track