Najnovije vesti

VAŠINGTON SE OPROSTIO OD DŽORDŽA BUŠA STARIJEG: 41. predsednik SAD biće sahranjen u četvrtak u Teksasu!
Foto: EPA

tuga

VAŠINGTON SE OPROSTIO OD DŽORDŽA BUŠA STARIJEG: 41. predsednik SAD biće sahranjen u četvrtak u Teksasu!

Planeta

Vašington se danas oprostio od 41. predsednika Džordža Buša starijeg na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu, kojoj su prisustvovali najviši američki zvaničnici i svetski lideri.

Posle počasne paljbe ispred Kapitola, pogrebna povorka sa kovčegom Džordža Herberta Vokera Buša prošla je kroz centar Vašingtona, od Kapitol hila do Nacionalne katedrale. Državnoj komemoraciji 41. predsednika prisustvovalo je 3.400 ljudi.

1 / 11

U istom redu u katedrali sedeli su predsednik i prva dama Donald i Melanija Tramp, bivši predsednici Barak Obama, Bil Klinton i Džimi Karter sa suprugama Mišel Obamom, Hilari Klinton i Rozalin Karter.

foto: Reuters

Od petoro dece predsednika Buša, oproštajni govor držao je 43. predsednik SAD, Džordž Buš mlađi, a njegov govor bio je mešavina počasti i anegdota iz porodičnog života i politike.

 

Svog oca je opisao kao optimističnog i nesebičnog čoveka za koga je "karakter bio važniji od porekla", koji je u svima video nešto dobro i delio zasluge za svaku pobedu a sam preuzimao krivicu za poraz.

 

Buš je govor završio u suzama, nazivajući svog oca "velikim i plemenitim čovekom".

foto: EPA

Državnoj komemoraciji predsednika Buša prisustvovali su brojni strani zvaničnici među kojima je nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski princ Čarls, jordanski kralj Abdulah i poljski predsednik Andžej Duda.

 

Posle službe u Nacionalnoj katedrali kovčeg sa telom Džordža Buša starijeg će biti prebačen u vazdušnu bazu Endrjuz i avionom prevezen u Hjuston u Teksasu gde će u četvrtak biti sahrana.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...