Najnovije vesti

PREDSEDNIKA BRAZILA NI NAJMANJE NE BRINU OPTUŽBE ZA KORUPCIJU: Napušta funkciju 1. januara ali ne plaši se hapšenja!
Foto: Reuters / Adriano Machado

pored jakih optužnica

PREDSEDNIKA BRAZILA NI NAJMANJE NE BRINU OPTUŽBE ZA KORUPCIJU: Napušta funkciju 1. januara ali ne plaši se hapšenja!

Planeta

Predsednik Brazila Mišel Temer izjavio je danas da nije zabrinut zbog optužbi za korupciju koje bi mogle dovesti do njegovog hapšenja nakon što napusti funkciju 1. januara 2019. godine.

On je novinarima u predsedničkoj rezidenciji u Braziliji rekao je da će optužbe ostati bez posledica, ali je priznao da su one umanjile šanse njegovoj administraciji da ostvari ključne reforme kao što je refoma penzionog sistema, prenosi AP.

 

Kao aktuelni predsednik, Temer ima delimičan imunitet, koji mu je pomogao da izbegne krivično gonjenje. Dva puta je Donji dom u Kongresu, koji ima presudnu reč u pitanjima u vezi sa predsednikom, glasao protiv toga da se Temeru sudi zbog optužbi državnog tužioca.

foto: Reuters / Adriano Machado

Kada 78-godišnji predsednik napusti funkciju ovi slučajevi rešavaće se na redovnim sudovima.

 

Tokom protekle četiri godine, mnogi biznismeni i političari - uključujući bivšeg predsednika Luiša Inacia Lula da Silvu - osuđeni su nakon komplikovane istrage o korupciji, podseća američka agencija.

 

Slučajevi protiv Palmera povezani su sa tom širom istragom, usresređenom na građevinske kompanije koje plaćaju političare za određene usluge, često novcem iz "naduvanih" ugovora za javne radove.

foto: Reuters / Adriano Machado

Pravni analitičari smatraju da su optužnice protiv Temera jake i da će se verovatno dalje razvijati. Proteklih nedelja lokalni mediji su spekulisali da bi Temeru moglo biti povereno ambasadorsko mesto u sledećoj administraciji.

Temer je danas izjavio da "neće prestati" da bude aktivan i da planira da neko vreme posveti sebi. Ipak, odbio je da iznese detalje, napominjući kroz šalu da je stariji od 50 godina.

 

Temer je, inače, karijerni političar poznat po sposobnosti da izdejstvuje usvajanje zakona u Kongresu. Bio je potpredsednik kada je Dilma Rusef smenjena sa funkcije 2016.

foto: Reuters / Adriano Machado

Nakon što je preuzeo funkciju, predstavio je sebe kao reformatora koji je spreman da pomogne najvećoj latinoameričkoj zemlji da izađe iz najgore recesije posle više decenija.

 

Prošle godine, Temera je državni tužilac Rodrigo Janot dva puta optužio za primanje mita i ometanje pravde. Bio je i pod istragom federalne policije u trećem slučaju u kojem je optužen da je novcem primljenim kao mito plaćao renoviranje porodičnog imanja.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Adriano Machado

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...