Skandal: Naoružana deca u zenginim uniformama

Neverovatno

Skandal: Naoružana deca u zenginim uniformama

Planeta -
Karlovački počasni vod ZNG-91" koristi decu obučenu u uniforme ZNG sa oružjem u rukama za obeležavanje istorijskih i državnih praznika oštro je osudio javni prvobranioc Mila Jelavić i zatražila reakciju hrvatske policije i Ministarstva prosvete.

ZAGREB – Pravobranilac Mila Jelavić posle informacije koja se pojavila u medijima da organizacija "Karlovački počasni vod ZNG-91" koristi decu obučenu u uniforme ZNG sa oružjem u rukama za obeležavanje istorijskih i državnih praznika, oštro je osudila navedenu praksu pomenutog udruženja da korsiti militarizaciju dece.

Ona je kako javlja hrvatski portal Index.hr zatražila da povodom ovog incidenta oglasi se MUP i Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta.

"Igračka u obliku hladnog ili vatrenog oružja ili pravo oružje i ratna sredstva smatraju se militarističkim sadržajem te je teško zamisliti dobrobit za dete u kontaktu s time. Ovakvi sadržaji su deci, posebno dečacima privlačni jer nose poruku o moći, vlasti, neustrašivosti, nepobedivosti. Nažalost, ni roditelji često nisu svesni potencijalne opasnosti oružja ili je zanemaruju.… Događaj na biciklističkom maratonu moglo bi biti prihvatljivo jedino ako je organizovano i ostvareno sa vaspitnim uticajem, ali fotografija dece sa oružjem ne šalje takvu poruku, stoji u dopisu javnog prvobranioca Mile Jelavić koju je objavio Index.

Centar za mirovne studije i pravobranioc zahtevali su od MUP da preispita delovanje ovog udruženja, ispita zakonitost rada zbog zaštite prava i interesa dece.

Centar za mirovne studije u samoj prijavi pravobraniocu otkrio je da statut udruženja "Karlovački počasni vod ZNG-91" stoji da se radi o istorijskoj jedinici, koja ima cilj da okuplja mladiće i devojke, osnovce, srednjoškolce, studente i zaposlene od 13-14 i 25-26 godine života, a i kasnije ako to žele.

U statut se kaže da udruženje radi na okupljanju i organizaciji pripadnika istorijskih jedinica "KPV ZNG-91." uniformiranju pripadnika PP "KPV ZNG-91." u uniforme Hrvatske vojske iz perioda Domovinskog rata, savlađivanje plana obuke uz boravak u prirodi kao i fizička obuka u duhu timskog rada….., a posebnost se odnosi na nošenje uniformi, postorjavanje dece, učenje vojnih tehnika, pa sve do nošenja pravog oružja…

Centar za mirovne studije smatra da ovo Udruženje krši Konvenciju o pravima deteta kao i ustav Hrvatske o zaštiti dece i mladih, jer se oblačenjem u vojne uniforme i naoružanjem , postorjavanjem radi o nezakonitom postupanju sa decom, koja se nalaze u najosetljivijem razvoju, stoji u saopštenju Centra za mirovne studije.Da podsetimo pomenuti događaj dogodio se 25 juna na obeležavanju Dana državnosti Hrvatske u kojoj su učestvovali i dečaci iz Karlovačkog počasnog vod ZNG-a '91, i to u punoj ratnoj opremi. Pomenutu decu snimo je jedan čitalac, a tekst sa fotografijama pojavio se na portalu Kaš online.

Inače pomenuto udurženje je prošle godine takođe sa naoružanom decom se nekoliko puta pojavljivalo u javnosti, pa je javni prvobranioc tražio zabranu ovakvog načina korišćenja dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track