MERKELOVA OTIŠLA SA ČELA STRANKE UZ OVACIJE: Hvala vam, znam da sam vam kidala živce! HVALA, ŠEFICE, orilo se! Evo šta je poručila i koga je sve od svetskih lidera ispratila!
Foto: AP / Michael Sohn

POSLE 18 GODINA

MERKELOVA OTIŠLA SA ČELA STRANKE UZ OVACIJE: Hvala vam, znam da sam vam kidala živce! HVALA, ŠEFICE, orilo se! Evo šta je poručila i koga je sve od svetskih lidera ispratila!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel u poslednjem govoru kao predsednica CDU, na skupštini stranke, oprostila se emotivnim govorom u kojem je rekla da joj je bila čast što je imala mogućnost da bude 18 godina na vodećoj funkciji u stranci.

"Imam osećaj zahvalnosti, bila mi je velika čast. Sada je vreme da otvorimo novo poglavlje", kazala je ona.

foto: EPA / Clemens Bilan

Nakon oproštajnog govora Merkelova je pozdravljena desetominutnim aplauzom, a pojedini delegati nosili su transparente "Hvala, šefice!".

foto: Reuters / Fabrizio Bensch

U svom obraćanju Merkel se osvrnula i na sve snažniju desnicu AfD, rekavši da je ono što karakteriše demohrišćane jeste se od drugih razlikuju, ali nikada nikog ne izopštavaju.

foto: AP / Markus Schreiber

"Mi demohrišćani se ponekad svađamo, ali nikada ne sejemo mržnju protiv drugih ili ponižavamo druge ljude", naglasila je ona dodajući da CDU uvek služi građanima Nemačke.

foto: EPA / Clemens Bilan

Povodom loših rezultata u istraživanjima Merkel je apelovala na stranačke kolege da CDU pokaže šta zna.

"Naša CDU je danas drugačija od one iz 2000., i to je dobro tako. CDU 2018. ima pravo da gleda u budućnost novim 'glavama', strukturama, ali uz iste vrednosti koje zastupa", rekla je Merkel.

foto: EPA / Laurent / Langsdon / Kumm /Bilan

Ona je, ujedno, branila sve mere koje je preduzela za vreme vođenaj stranke, ukazujući posebno na ukidanje vojne obaveze i uvođenja Hartz IV socijalne pomoći. Prema njenim rečima Hartz IV je bio pravi odgovor na pet miliona nezaposlenih.

"Podržali smo pravu reformu", naglasila je Merkel.

foto: EPA /Jens Buettner

Kada je reč o ukidanju vojne obaveze istakla je da se radi o ispravnom koraku, koji je jasan odgovor na promenjeno međunarodno bezbednosno stanje.

Takođe je govorila i o svom uzdržanom stilu vođenja, objasnivši da se, tamo gde je partija očekivala oštar odgovor, radije 'borila floretom ili ćutala'.

foto: EPA / Dimitry Astakhov /Pool

"Znam da sam iskušavala vaše živce time", kazala je Merkel i ocenila da je skupština stranke šansa za postavljanje smernica za snažniju CDU.

foto: EPA / Sergei Chirkov

Podsetila je da je u Nemačkoj u poslednjih 70 godina CDU/CSU bila na vlasti 50 godina, i da ima nameru da nastavi da vodi brigu o zemlji.

"Mi imamo snagu da pobeđujemo na izborima ako odlučno i jedinstveno budemo vodili borbu", kazala je ona.

foto: EPA / Sigurdson Bjorn pool

Međutim, kritikovala je svađe između CDU i koalicionog partnera CSU.

"Kuda nas vodi neprestana svađa osetile su žestoko CDU i CSU", kazala je Merkel.

foto: EPA / Carmen Jaspersen

Inače, skupštini CDU u Hamburgu prisustvuju i brojni strani gosti, među kojima je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Michael Sohn

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja