AMERIKA GUBI TRGOVINSKI RAT SA KINOM: Zbog samo jednog pokazatelja Tramp je veoma besan! (VIDEO)
Foto: Profimedia

statistika

AMERIKA GUBI TRGOVINSKI RAT SA KINOM: Zbog samo jednog pokazatelja Tramp je veoma besan! (VIDEO)

Planeta -

Trgovinski deficit SAD ponovo se povećao u oktobru i dostigao najviši nivo za deset godina, usled rekordnog uvoza i opadanja izvoza.

Deficit u prometu robe i usluga iznosio je 55,5 milijardi dolara, dok je izvoz opao za 0,1 odsto, na 211 milijardu dolara, a uvozi porastao za 0,2 odsto, na 266,5 milijardi dolara, prema podacima koje je u četvrtak objavio Sekretarijat za trgovinu.

Ovaj deficit je veći od očekivanja analitičara koji su ga bili procenili na 54,7 milijardi. Deficit u trgovini robom je skočio za 9,8 odsto u odnosu na septembar.

Robni deficit s Kinom, s kojom Vašington nastoji da postigne trgovinski sporazum posle objavljivanja primirja prošlog vikenda, još jednom je porastao u oktobru na 38,18 milijardi (plus 2,0 odsto).

Sekretarijat za trgovinu naglašava da je, zbog sezonskih varijacija, deficit s Pekingom čak i rekord svih vremena. U oktobru su Amerikanci uvezli više robe široke potrošnje, farmaceutskih preparata, automobila i auto delova. Takođe su platili više usluga u inostranstvu, poput putovanja.

S druge strane, izvoz je opao u sektoru hrane i pića, kao i u ključnom sektoru civilne aeronautike koja tradicionalno najviše utiče na američki izvoz. Po geografskom području, deficit robne trgovine s Evropskom unijom dostigao je 15,05 milijardi evra, što je povećanje od šest odsto. To iritira predsednika Donalda Trampa koji zahteva od Evrope da više otvori tržište američkim proizvodima.

Kumulativno, za deset meseci ove godine, trgovinski deficit SAD sa svetom je skočio za 11,4 odsto.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track