OVO JE ZGRADA KOJA JE NOĆAS GORELA U NJUJORKU: Titova RASKOŠNA vila bila mu je skrovište posle atentata! U rezidenciji postoji tajni SPRAT! (FOTO, VIDEO)
Foto: Google Street View, Profimedia

PRODAJE SE ZA 50 MILIONA DOLARA

OVO JE ZGRADA KOJA JE NOĆAS GORELA U NJUJORKU: Titova RASKOŠNA vila bila mu je skrovište posle atentata! U rezidenciji postoji tajni SPRAT! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

U zgradi Stalne misije Srbije pri UN u Njujorku sinoć je oko 20.40 po lokalnom vremenu izbio požar u kome su u potpunosti izgorele dve kancelarije i povređene su četiri osobe.

Zgrada je izgrađena 1905. godine i jedna je od poslednjih rezidencija iz zlatnog doba Njujorka. Velelepna rezidencija je nekadašnje skrovište Josipa Broza Tita posle pokušaja atentata 1963. godine, rezidencija srpske misije u Ujedinjenim nacijana, prodaje se za 50 miliona dolara, za ovu je vilu zainteresovano šest kupaca.

Zapaljena zgrada ima ukupno šest spratova, 18 soba i šest kupatila, a u podrumu se nalazi vinski podrum. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koja su još u funkciji. U luksuznoj rezidenciji sačuvano je gotovo sve, uključujući i zlatne lustere, mramorne stepenice pa čak i šporet iz 1905. godine.

foto: Reuters/ Andrew Kelly

Nakon godina pregovora, predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Makedonije postigli su dogovor o prodaji te luksuzne rezidencije.

Zgrada koja se nalazi na Petoj aveniji u blizini 67. ulice i preko puta Central parka pod zaštitom je države od 1966. godine.

Projektovala ju je njujorška arhitektonska firma "Voren i Vetmor", koja je osmislila i stanicu Grand Central na Menhetnu.

U zgradi je skriven je čitav jedan sprat i ograđen metalnim Faradejevim kavezom kako bi sprečili prisluškivanje telefonskih razgovora. Nakon pokušaja atentata na Tita 1963. godine, maršal se sakrio upravo u tu rezidenciju iza debelih neprobojnih prozora. Samo dve godine ranije, Tito je u jednoj od soba okupio vođe Indije, Indonezije, Egipta i Gane kako bi potpisali preliminarni dogovor o osnivanju Pokreta nesvrstanih. Kurir.rs

Foto: Reuters, Printscreen/ Google Maps

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track