TITO JE KUPIO ZA SIĆU, A MILIONERI SE SAD GRABE: Srbija prodaje POZLAĆENU KUĆU u Njujorku! A cena...
Foto: Printscreen Google Maps

Sve oči uprte u nekretninu na Petoj aveniji

TITO JE KUPIO ZA SIĆU, A MILIONERI SE SAD GRABE: Srbija prodaje POZLAĆENU KUĆU u Njujorku! A cena...

Društvo -

Prodaja dve atraktivne nekretnine u najskupljim njujorškim kvartovima, koje su oglasile Srbija i ostale bivše države SFRJ, izazvale su veliku pažnju američke javnosti. Kako je objavio "Njujork post", samo za kuću u Petoj aveniji već je zainteresovano šest potencijalnih kupaca.

Bivšim državama SFRJ trebalo je dugo da se dogovore oko prodaje nekretnina koje su pripadale zajedničkoj državi. Najatraktivnije su svakako one u Njujorku - kuća na Petoj aveniji, gde je smeštena Misija Srbije u UN-u, kao i pentahus na Park aveniji.

Pre manje od 20 dana, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija i Bosna postigle su dogovor sa agencijom koja će realizovati prodaju ovih atraktivnih nekretnina, a reč je o agenciji "Daglas Eliman". Na sastanku je dogovorena i minimalna cena objekata u Njujorku.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Početna cena za kuću na Petoj aveniji, čija je površina 3.650 kvadrata, iznosi 40 miliona dolara, a za palatu nekadašnje SFRJ za kratko vreme zainteresovano je čak šest potencijalnih kupaca.

- Ko je kupi, posedovaće komad istorije Njujorka - rekao je Tristan Harper iz agencije "Daglas Eliman" za "Njujork post".

(VIDEO) RASKOŠNO ZDANJE PREPUŠTENO ZUBU VREMENA: Titova vila na Paliću danas kao kuća duhova!

On, međutim, nije želeo da otkrije identitet zainteresovanih za kupovinu, ali je naveo da su "svi su ekstremno dobro situirani pojedinci različitog porekla".

Bikmanova kuća koju je voleo Tito

Ova zgrada se, inače, nalazi na najprestižnijem mestu na Petoj aveniji, u delu između 66. i 67. ulice, sa pogledom na Central park. Sagrađena je na četiri sprata sa dva krovna sprata, a imala je 18 soba i šest kupatila, sa vinskim podrumom. To je bila prva zgrada sa dva električna lifta, koji su još u funkciji.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zgrada, kao i sačuvani originalni enterijer, od reprezentativnog su značaja za Srbiju, a nalazi se pod zaštitom države i grada Njujorka od 1969. godine. Njena celokupna unutrašnjost - nameštaj, zidne slike, zlatni svetlarnik i niz drugih pozlaćenih detalja - ulaze u kupoprodajnu cenu.

NA PRODAJU VREDNE NEKRETNINE JUGOSLAVIJE: Evo koliko će novca dobiti Srbija!

U ovom objektu odsedao je Josip Broz Tito, za vreme boravka u Njujorku, a, kako su objavljivali pojedini mediji, u njoj se skrivao nakon pokušaja atentata na njega u jednom hotelu. Kupljena je 24. januara 1947. godine, od strane Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Foto: Printscreen/Google maps
Foto: Printscreen/Google maps

Sagrađena je 1904. godine, po arhitektonskom planu firme "Voren i Vetmur", koja je projektovala plan i nadgledala radove Njujorške centralne železničke stanice. Prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Ajlenda - Robert Bikman Livingston, po kome i zgrada nosi naziv "Bikmanova kuća".

(Blic/Nataša Latković, Foto: Printscreen/Google maps)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV OTKRIVA TAJNE TITOVE KUHINJE: Ovaj kuvar je za Broza osmislio KARAĐORĐEVU ŠNICLU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track