ISPRAVKA: NAJAVE NAPADA NA DONBAS NEPOUZDANE (VIDEO)
Foto: Profimedia

ISPRAVKA: NAJAVE NAPADA NA DONBAS NEPOUZDANE (VIDEO)

Planeta -

ISPRAVKA Iako je portal Kurir objavio neke informacije o mogućem napadu na Donbas, istina je da su se one na regionalnim portalima našle iz nepouzdanih izvora. Iako su tenzični odnosi svakodnevica u ovom području, napad na Donbas se nije dogodio 14.decembra kako je najavljivano. U nastavku se nalazi originalni, sporni izveštaj koji je preplavio medije.

Obaveštajna služba samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) tvrdi da je dobila nepobitne dokaze da se ukrajinska vojska sprema da 14. decembra napadne Donbas iz pravca Marijupolja.

Informacija iz proverenih izvora u potpunosti otkriva zamisao ukrajinske armije, navodi se u saopštenju.

Eduard Basarin, zamenik načelnika Uprave Narodne milicije DNR, kaže da je cilj ukrajinske ofanzive zauzimanje Novoazovskog i Teljmanovskog reona i uspostavljanje kontrole nad granicom između DNR i Rusije u oblasti naseljenih mesta Konjkovo i Holodnoje.

"Protivničku udarnu snagu čini oko 12.000 vojnika, raspoređenih duž linije razgraničenja u reonu naselja Novotroickoje, Širokino i Rovnopolj", kaže Basurin. Tamo je koncentrisano više od 50 tenkova, 40 raketnih sistema i oko 180 minobacača i artiljerijskog oruđa.

"Prvi ešalon čine 128. brdsko-jurišna i 79. desantno-jurišna brigada. U drugom ešalonu su 56. brigada motorizovane pešadije i 36. brigada mornaričke pešadije", kaže on.

foto: Profimedia

Osnovu artiljerijske grupe čine dve divizije 27. artiljerijske brigade i raketna divizija 15. artiljerijskog puka. Kod naselja Volodarskoje već je prebačeno 12 jedinica "Smerča" 40. artiljerijske brigade.

Navodi se da će u ofanzivi učestvovati i puk Azov, zloglasan zbog toga što ga čine ekstremni desničari i fašisti.

Ofanziva treba da počne 14. decembra artiljerijskim napado, a sutradan počinje i pešadijski napad iz oblasti Granitnoje-Širokino u pravcu naseljenog punkta Klimkino, odakle će se izbiti kod Konjkova i Holodnoja izbiti na granice između DNR i Rusije.

Azov treba da nastupi kad pešadija zauzme tu oblast, a zadatak mu je da "očisti" zauzeta naselja. Moguće je da će im pomagati i dronovi.

foto: Youtube screenshot/Sturmberiht

Povod za napad na DNR biće inscenirani hemijski napad u metalurškom kombinatu "Iljič" u Marijupolju. tu su uskladištene velike količine amonijaka, koji mogu da zagade oblast od 15 kvadratnih kilometara.

"Obraćam se žiteljima Marijupolja. Braćo i sestre, povećajte budnost. Ako ne uspemo da sprečimo diverziju SBU, ne paničite. Sačuvajte mir. Potrudite se da se u periodu 11.12-14.12. ne približavate objektima u kojima postoje hemijska sredstva kao što su hlor, amonijak i druga. Čuvajte decu", svetuje na kraju Basurin sunarodnicima.

Kurir.rs/Rusvesna.su

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track