ASAD: Izrael namerno izazvao snage Sirije da obore ruski avion
Foto: EPA

to nije bila slučajnost

ASAD: Izrael namerno izazvao snage Sirije da obore ruski avion

Planeta -

Predsednik Sirije Bašar al Asad izjavio je da je Izrael delovao namerno tokom incidenta 17. septembra, kada su sirijske snage oborile ruski izviđački avion, čime su odgovorile na izraelski napad iznad sirijskog vazdušnog prostora.

Asad je rekao da su se Damask i Moskva složili da obaranje aviona nije bilo slučajno.

"Naše rukovodstvo je složno sa Rusima i jasno je da je incident bio nameran. Ruski mediji su transparentni i uspeli su da otkriju laži iz pojedinih tvrdnji", rekao je Asad.

Takođe, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da Izrael i Rusija moraju da unaprede vojnu saradnju u Siriji.

Putin je istakao značaj predstojećih konsultacija između odbrambenih eksperata iz dve zemlje tokom razgovora, koji je bio vođen na inicijativu Netanijahua, saopštio je Kremlj.

Odnosi između dve zemlje su napeti od kada je Rusija isporučila Siriji odbrambeni sistem S-300 nakon obaranja ruskog aviona.

foto: EPA

Rusija je okrivila Izrael za incident u kome je poginulo 15 ruskih vojnika, dok je Izrael nedvosmisleno negirao odgovornost.

Iako je Putin na početku rekao novinarima da je incident nastao kao "lanac tragičnih slučajnih okolnosti", rusko Ministarstvo odbrane je kasnije saopštilo da je Izrael odgovoran jer su izraelski avioni koristili ruski avion kao štit.

Izrael je odbacio te optužbe.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track