Najnovije vesti

AMERIČKI ANALITIČAR: Rusija i Kina prave ISTOČNU ANTANTU koja može da se suprotstavi SAD i NATO i evo zašto će uspeti! (VIDEO)
Foto: EPA, AP

analiza

AMERIČKI ANALITIČAR: Rusija i Kina prave ISTOČNU ANTANTU koja može da se suprotstavi SAD i NATO i evo zašto će uspeti! (VIDEO)

Planeta
14:09h

Bez obzira na nesuglasice, Rusija i Kina formiraju "Istočnu Antantu" koja može da se suprotstavi SAD i NATO-u, pišu američki mediji

Kako piše Hil, Zapad smatra da u odnosima Moskve i Pekinga ima mnogo prepreka koje im neće dozvoliti da uspostave snažan savez. Primeri za to su istorijsko uzajamno neprijateljstvo i teritorijalni sporovi, kao i suparništvo za uticaj u Centralnoj Aziji.

Ipak, kako navodi Džef Houn, nepoverenje prema politici SAD omogućava da se prevaziđu sve te suprotnosti i zaključi uzajamno korisan dogovor. Komentator Hila dodaje da je glavna prednost saradnje između te dve zemlje to što nijedna od njih ne predstavlja egzistencijalnu pretnju za drugu državu.

One nemaju nameru da nameću jedna drugoj svoj državni poredak, ali su jedna drugoj konkurencija zbog suvereniteta nad određenim teritorijama i u eksploataciji resursa.

U isto vreme Zapad smatra da su isključivo njegove ideologije i njegov poredak ispravni. Osim toga, Houn je napisao da su Rusija i Kina bivše imperije koje sebe smatraju "žrtvama igara zapadnih država". Peking i Moskva žele da stave tačku na američku vladavinu svetom i osiguraju ekonomski rast i bezbednost svojih država.

On je pozvao zapadne zemlje da obrate pažnju na taj i dalje nedovoljno čvrst savez. "Možda je vreme da se postavi pitanje ne da li Moskva i Peking mogu da stvore savez, već da li on već postoji i koliko jak može da postane", zaključio je Houn.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...