EVROPA NA NOGAMA! KRVNIK IZ STRAZBURA POBEGAO U NEMAČKU?! Francuska izdala poternicu za Šerifom Šekatom TRAŽI SE ŽIV ILI MRTAV! (FOTO)
Foto: Reuters, EPA

NAPAD NA BOŽIĆNOM VAŠARU

EVROPA NA NOGAMA! KRVNIK IZ STRAZBURA POBEGAO U NEMAČKU?! Francuska izdala poternicu za Šerifom Šekatom TRAŽI SE ŽIV ILI MRTAV! (FOTO)

Planeta -

Francuska policija izdala poternicu za 29-godišnjim Šerifom Šekatom, osumnjičenim za napada na Božićni sajam u Strazburu.

On je u tom napadau vatrenim oružjem ubio dve osobe, dok je 14 ranio.

Potraga za njim i dalje traje i cela francuska policija je na nogama. Uhapšena je i njegova porodica, a postoje sumnje da je Šekat pobegao u Nemačku.

Na poternici se Šekat opisuje kao 29-godišnjak, visok 180 centimetara, normalne telesne građe, kraće kose, tamnije puti i s vidljivom mrljom na čelu.

foto: Reuters

Policija naglašava i da je on izuzetno opasan, kao i da ga traži više od 700 pripadnika francuskih snaga bezbednosti.

Na novinarsko pitanje da li je policiji naređeno da ga uhvati život ili mrtvog, portparol francuske vlade Benžamen Grivo rekao je: "Nije važno. Najbolje bi bilo da ga pronađu što pre".

Podseća se i da je policija bila spremna da ga uhapsi u utorak, zbog ubistva iz prošle godine, odnosno istog dana kada je Šekat izvršio napad.

foto: AP

U međuvremenu, francuski mediji objavljuju vesti o žrtvama, preneo je hrvatrski portal. Jedan od poginulih je 52-godišnji bivši radnik Kredi Agrikol banke, koji je svratio na piće u jedan restoran u središtu grada sa suprugom i sinom. Druga žrtva je 45-godišnji tajlandski turista, koji je ubijen hicima u glavu dok je sa suprugom hodao prema Božićnom sajmu.

A ko je napadač?

Šerif Šekat je francuskim vlastima poznat kao radikalni islamista. Tokom pretresa njegove kuće pronađene su granate, dva noža i pištolj.

foto: EPA

Rođen je 4. februara 1989. u Strazburu, gradu u kom je i izveo napad. Poznat je i nemačkoj i francuskoj policiji od ranije, ali nije do sada bio povezaivan s terorizmom. Pre sedam godina bio je osuđen na šest meseci zatvora zbog toga što je razbijenom staklenom bocom napao tinejdžera. Lokalne novine navode da je napadač iste godine bio osuđen na dve godine zbog oružanog napada. U Nemačkoj je robijao zbog pljačke stomatološke ordinacije i apoteke pa je deportovan u Francusku nakon što je odležao kaznu.

"Tokom tog razdoblja provedenog u zatvoru primetili smo radikalizaciju u njegovim verskim običajima. Ali, nikada nije bilo znakova da priprema napad", rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Laurent Nunez. Šekat je pre napada bio pod prismotrom vlasti i nalazio se na takozvanoj listi "Fiše S" - a reč je o listi na kojoj se nalaze imena onih koje bi trebalo nadzirati zbog povezanosti s terorizmom i radikalizmom. Na toj listi nalazi se 26.000 ljudi, od čega se za desetak hiljada sumnja da su radikalizirani.

Kurir.rs/ Inedx.hr

Foto: EPA, AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track