PARIZ SE SPREMA ZA ULIČNI RAT, KRŠ I LOM: Žuti prsluci opet izlaze na ulice! 8.000 policajaca i 14 oklopnih vozila IDE NA DEMONSTRANTE!
Foto: EPA, Reuters

NAJAVLJENI NOVI PROTESTI

PARIZ SE SPREMA ZA ULIČNI RAT, KRŠ I LOM: Žuti prsluci opet izlaze na ulice! 8.000 policajaca i 14 oklopnih vozila IDE NA DEMONSTRANTE!

Planeta -

PARIZ - U iščekivanju sutrašnjih, petih zaredom subotnjih protesta, šef pariske policije najavljuje da će na ulicama francuske prestonice ponovo biti raspoređena oklopna vozila i na hiljade policajaca.

Šef policije Pariza Mišel Delpeš izjavio je da bezbednosne službe planiraju da razmeste isti broj snaga kao i prošlog vikenda, odnosno oko 8.000 policajaca i 14 oklopnih vozila.

Delpeš je naveo da će ovog puta biti razmešteno više grupa patrolne policije čiji će zadatak biti hvatanje vandala.

Francuske vlasti saopštile su juče da je preminuo još jedan pripadnik pokreta Žutih prsluka, šesti po redu, i to pošto ga je udario kamion prilikom blokade puta u blizini južnog grada Avinjona. Lokalni zvaničnici saopštili su da je vozač kamiona uhapšen i pritvoren i da je pokušao da pobegne sa lica mesta.

U saopštenju se navodi da je povređeni demonstrant bio živ posle udara kamiona i da ga je zbrinula ekipa Hitne pomoći, ali da je tokom noći podlegao povredama.

Još pet demonstranata poginulo je u saobraćajnim nezgodama, dok je više od 1.400 pripadnika Žutih prsluka povređeno u protestima zbog povećanja cena goriva otkako su demonstracije počele prošlog meseca. Demonstranti su blokirali važne saobraćajnice širom Francuske, a u Parizu su protesti prerasli u nerede.

Učesnici aktuelnih protesta u Francuskoj nazivaju se Žutim prslucima zato što nose žute fluorescentne bezbednosne prsluke, koji su im postali zaštitni znak.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track