TRAMPOVA INAUGURACIJA DOVEDENA U PITANJE: Navodno je finansirana sumnjivim novcem, predsednik SAD na udaru 85 istraga (VIDEO)
Foto: Profimedia, AP

proveravaju

TRAMPOVA INAUGURACIJA DOVEDENA U PITANJE: Navodno je finansirana sumnjivim novcem, predsednik SAD na udaru 85 istraga (VIDEO)

Planeta -

Inauguracija predsednika Donalda Trampa našla se pod istragom zbog mogućih finansijskih malverzacija koje se odnose na 100 miliona dolara prikupljenih u donacijama za inauguraciju.

Kako je objavio Volstrit Žurnal, tužioci imaju informacije da je inauguraciono veće primilo donacije od pojedinaca koji su na taj način hteli da dobiju utiecaj u novoj administraciji Bele kuće. Odnosno, dali su novac kako bi u budućnosti mogli da traže političke usluge. Istraga se posebno odnosi na donacije koje su vrlo verojatno plaćene u ime pojedinaca iz inostranstva, a Njujork tajms navodi kako je reč o osobama iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara. Federalni zakoni ne dozvoljavaju političke donacije.

Iz Bele kuće su reagovali na istragu saopštenjem u kom su naveli kako Trmp ni njegova porodica nisu imali nikakve veze s organizacijom inauguracije, i da jedina stvar koju je Tramp napravio u vezi inauguracije je da je dao zakletvu, digao ruku i rekao "zaklinjem se". Ova istraga prilično je nezgodna za Trampa, koji je u skoro dve godine mandata na leđa natovario popriličan broj istraga i afera.

Za početak, Donald Tramp i njegove kompanije su do 2016., pre nego je postao predsjednik bile upletene u 3.500 sudskih i sličnih pravnih procesa. Od toga je u 1.900 slučajeva Tramp bio tužilac, u 1.450 slučajeva on je bio tužen, a 150 slučajeva odnosilo se na proglašavanje bankrota ili je Tramp bio treća strana u procesu.

Njegov mandat počeo je eksplozivno pa su se nedugo nakon inauguracije pojavile prve optužbe i to vezane uz uplitanje Rusije u američke predsedničke izbore. FBI je pokrenuo istragu, a tadašnji direktor FBI Džejms Komi je rekao da nema nikakve sumnje da su se Rusi mešali u američke izbore. Trampove veze s Rusijom postale su glavna tema svih svetskih medija, a njegov šef kampanje Pol Manafort je godinama radio za proruskog političara Viktora Janukoviča i pokušavao da mu pomogne da osvoji vlast u Ukrajini.

Još neki Trampovi saradnici dovedeni su u vezu sa Rusima, pre svih njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin i savetnik Rodžer Stoun. Istraga je završila tako da je Tramp smenio Komija, a kasnije se otkrilo da je Tramp tražio da se obustavi istraga protiv Majkla Flina.

Jedna od afera bila je i ona s porno-glumicom Stormi Denijels, koja je tvrdila da su joj platili da ćuti i da ne govori o svom odnosu s Trampom s kojim je navodno imala aferu 2006. godine. Više puta se govorilo i o 'opozivu", a prvi put nakon što je smenio Komija. U oktobru ove godine poreska služba države Njujork otvorila je istragu nakon što je Njujork Tajms objavio informacije prema kojima je Donald Tramp primio više od 400 miliona dolara od svojih roditelja, delomično zahvaljujući manevrima oko poreske utaje.

Više puta do sada se cela porodica Tramp se dovodila u kontekst sukoba interesa. Ivanka Tramp je nastavila da vodi privatne biznise i nakon što je postala službenice Bele kuće, a iste optužbe pojavile su se i protiv njegovog zeta Džareda Kušnera. Tu treba dodati i činjenicu da je gomila savetnika i saradnika napustila Trampa, a izbila je i afera nakon što se doznalo da Tramp o povjerljivim državničkim stvarima raspravlja na svom privatnom posedu Mar-a-Lago.

Kada se govori o bezbednosti, Ivanka Tramp je za državničke dužnosti koristila svoj privatni mejl, što je Tramp u kampanji prebacivao Hilari Klinton i tražio da je zbog toga zatvore. Američke demokrate vode preciznu listu svih procesa protiv Trampa, kao i listu afera. Do sada su ih nabrojali 85.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja