Policija upotrebila vodene topove tokom marša protestanata

Policija upotrebila vodene topove tokom marša protestanata

Planeta -
Više stotina pripadnika policije u opremi za razbijanje demonstracija napadnuti su molotovljevim koktelima, a jedan automobil je zapaljen kada je manja grupa pripadnika ovog pokreta prošla kroz katoličku četvrt Ardeojn, gde je u protekle tri godine dolazilo do najvećih krvoprolića

BELFAST - Policija u Severnoj Irskoj upotrebila je vodene topove kako bi suzbila nasilje koje je danas izbilo u Belfastu tokom tradicionalnog marša protestantskog pokreta "Narandžasti red".

Više stotina pripadnika policije u opremi za razbijanje demonstracija napadnuti su molotovljevim koktelima, a jedan automobil je zapaljen kada je manja grupa pripadnika ovog pokreta prošla kroz katoličku četvrt Ardeojn, gde je u protekle tri godine dolazilo do najvećih krvoprolića.

Pošto je nasilje suzbijeno, marš je nastavljen, javila je agencija Frans pres.

Rano jutros, pred početak celodnevne parade, došlo je do sukoba policije i irskih nacionalista i tinejdžera na ulazu u zapadni, katolički deo Belfasta.

Kako je ranije prenela agencija AP, tada je privedeno 10 osumnjičenih izgrednika, a tri policajca su zadobila lakše povrede od udaraca kamenicama, ciglama i flašama.

Sukobi su izbili kada su se protestanti okupili oko stotina logorskih vatri zapaljenih u ponoć, uoči parade na praznik "Dvanaesti juli", pevajući antikatoličke pesme i paleći irske zastave.

"Dvanaesti jul" je zvanični praznik na toj britanskoj teritoriji, kojim se proslavlja vojna pobeda nad katolicima izvojevana 12. jula 1690. godine, a marševi "narandžastih" dovode do sukoba sa irskom katoličkom manjinom još od početka 19. veka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja