Najnovije vesti

GOLIM GRUDIMA NA MAKRONOVU POLICIJU: Ove devojke na protestima nisu nosile ŽUTE PRSLUKE! Evo šta predstavljaju! (FOTO)
Foto: EPA/ Etienne Laurent

simboli

GOLIM GRUDIMA NA MAKRONOVU POLICIJU: Ove devojke na protestima nisu nosile ŽUTE PRSLUKE! Evo šta predstavljaju! (FOTO)

Planeta

Na protestima u Francuskoj sve je više demonstranata sa simboličnim i mirnim porukama, a posebnu pažnju su privukle devojke koje su golih grudi stale pred kordon pariske policije.

U formaciji u obliku slova V, pet devojaka ogrnutih crvenim duksevima sa kapuljačama, golih grudi i obojenih u srebrno, predstavljale su Marijanu, simbol Republike Francuske.

foto: EPA/ Etienne Laurent

Ovaj tihi simbolični protest osmislila je umetnica Dobora de Roberts kao deo podrške Žutim prslucima koji već 5. vikenda zaredom svoje nezadovoljstvo izražavaju na demonstracijama u Francuskim gradovima.

foto: EPA/ Etienne Laurent

Marijana je nacionalni simbol Francuske Republike, alegorija slobode i razuma, i prikaz boginje slobode. Prikazana je na mnogim mestima u Francuskoj i ima počasno mesto u gradskim većnicama i sudnicama, simbolizuje "Trijumf Republike". Njen profil je prikazan na zvaničnom državnom amblemu, utisnut je na francuske kovanice evra i pojavljuje se na francuskim poštanskim markama. Takođe se nalazila na povučenim francuskim francima.

Francuski predsednik Emanuel Makron koji se nedavno obratio naciji i najavio određene ustupke građanima nezadovoljnim njegovom opštom politikom, nije uspeo u potpunosti da ubedi Žute prsluke koji su najavili nastavak protesta.

 

Kurir.rs / Liveleak.com

Foto: EPA/ Etienne Laurent

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...