ŽUTI PRSLUCI NE POSUSTAJU! Blokirali desetine kružnih tokova i poručuju: BENZINSKE PUMPE su sledeće!
Foto: EPA / Caroline Blumberg

PROTESTI ŠIROM FRANCUSKE

ŽUTI PRSLUCI NE POSUSTAJU! Blokirali desetine kružnih tokova i poručuju: BENZINSKE PUMPE su sledeće!

Planeta -

Demonstranti iz pokreta Žuti prsluci blokirali su danas desetine kružnih tokova širom Francuske, uprkos tome što je delovalo da njihova inicijativa za ekonomski pravednije društvo gubi na snazi posle pet uzastopnih vikenda protesta.

U incidentima povezanim sa Žutim prslucima do sada je poginulo osam osoba, od kojih je većina stradala u saobraćajnim nesrećama na putevima koje su demonstranti blokirali.

Blokade saobraćajnih čvorišta i dalje traju uprkos pozivu francuskog ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera da demonstranti oslobode kružne tokove i omoguće normalizaciju saobraćaja.

Demonstranti zahtevaju nove mere u korist francuskih radnika i penzionera, a traže i ostavke predsednika Francuske Emanuela Makrona i najviših zvaničnika u njegovoj centrističkoj vladi.

Uprkos hladnom vremenu, demonstranti najavljuju da neće ustuknuti, a pominju i mogućnost blokade benzinskih pumpi.

Žuti prsluci su juče protestovali u Parizu i drugim gradovima širom Francuske, ali u manjem broju nego ranije. Dok je prethodnog vikenda protestovalo oko 125.000 ljudi, juče ih je bilo 69.000.

Pariska policija je i juče morala da koristi suzavac i vodene topove na Jelisejskim poljima, a neki demonstranti su se sukobili s policijom.

Kako bi ublažio krizu, Makron je objavio niz mera koje će preduzeti kako bi povećao kupovnu moć stanovništva.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Caroline Blumberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track