Podaci MMF Svi na planeti smo dužni po 86.000 dolara
Foto: Stock

neverovatno

Podaci MMF Svi na planeti smo dužni po 86.000 dolara

Planeta -

Brojke Globalni dug dostigao je istorijski maksimum i iznosi 184 biliona dolara, a u zaduživanju vode SAD, Kina i Japan

Zabrinjavajući podaci... Kristin Lagard, direktorka MMF
Zabrinjavajući podaci... Kristin Lagard, direktorka MMFfoto: EPA

VAŠINGTON - Globalni dug dostigao je istorijski maksimum i iznosi 184 biliona (184.000.000.000.000) dolara, saopštio je Međunarodni monetarni fond. Podaci koje su objavili pokazuju i da svaki stanovnik planete duguje po 86.000 dolara, što je dva i po puta više od prihoda po glavi stanovnika.

Globalni plasman

Globalni dug iznosi 225 odsto globalnog bruto društvenog prihoda iz 2017. godine. - U zaduživanju vode SAD, Kina i Japan, tri najveće ekonomije. Njihov dug prevazilazi više od polovine globalnog duga, a prevazilazi i njihov udeo u globalnom plasmanu - saopštio je MMF. Oni su objavili podatke privatnog i javnog duga nefinansijskog sektora iz 190 zemalja i to od 1950. godine. - Uključivanjem i javnog i privatnog duga za ceo svet, podaci daju sliku razvoja globalnog duga u eri posle Drugog svetskog rata - saopštio je MMF. Inače, dug od 184 biliona dolara je za dva biliona dolara veći nego što je procenjeno u oktobru.

Glavni problem

Direktorka MMF Kristin Lagard je nedavno poručila da je povećanje globalnog duga jedan od glavnih problema za svetske lidere. - Zabrinuta sam što je globalni dug skočio za 60 procenata od najveće finansijske krize pre deset godina - rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track