HITLEROV BRATANAC OTKRIO PORODIČNE TAJNE, PA NAVUKAO BES FIRERA: Borio se protiv strica, a onda odlučio da pošalje PISMO! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscreen/ Youtube

ODRASTAO U ENGLESKOJ

HITLEROV BRATANAC OTKRIO PORODIČNE TAJNE, PA NAVUKAO BES FIRERA: Borio se protiv strica, a onda odlučio da pošalje PISMO! (VIDEO)

Planeta -

Hitlerov bratanac Vilijam Patrik Hitler odrastao je u Engleskoj i bio pripadnik američkih snaga. Rođen je u Liverpulu 1911. godine kao sin Hitlerovog starijeg polubrata - Aloisa Hitlera mlađeg (Adolf i Alois su imali istog oca).

Vilijamova majka bila je Irkinja Bridžit Dauling, a napustila je njegovog oca 1914. kada je odbila da ode s njim u Nemačku.

Majka i sin, pretpostavlja se, otputovali su u London. Godine 1929. Alois je pozvao sina u Nemačku i Vilijam je svog strica zatekao u političkoj trci kao pripadnika Nacionalsocijalističke partije. Već sledeće godine Hitler je bio na putu da postane diktator i poslao je svom bratancu potpisanu fotografiju. Kad je 1933. Hitler pobedio na izborima, Vilijam je ponovno otputovao u Nemačku da vidi da li može da ima koristi od rodbinskih veza.

Stric mu je omogućio nekoliko izvrsnih poslova, od bankara, do trgovca automobilima, ali Vilijam ni s tim nije bio zadovoljan. Izgledalo je da ipak ima Hitlerove krvi jer je veme uglavnom iskoristio da iznosi u javnost mnoge porodične tajne kako bi skrenuo pažnju na sebe. Sve to je izazvalo Hitlerov gnev, pa je Vilijam shvatio da bi mu bilo najpametnije da ode iz Nemačke. Vratio se u Englesku i napisao tekst za magazin Luk pod naslovom 'Zašto mrzim svog strica', zbog čega je u Nemačkoj postao omražen.

Bila je to već 1938-39. godina i Engleska je polako počela s antihitlerovskom kampanjom. Vilijam nije mogao da pronađe posao, a nije mu bilo ni dopušteno da se pridruži britanskoj vojsci upravo zbog rodbinskih veza s Hitlerom.

Pokušao je i da se pridruži američkoj vojsci, ali su ga takođe odbili. Konačno 1944. godine napisao je pismo predsedniku Ruzeveltu: "Ja sam jedan od mnogih, ali mislim da bi mogao biti koristan u ovako važnom trenutku."

Konačno prošao je proveru FBI i pridružio se američkim marincima 1944. godine. Kruži anegdota o tome kako ga je, uoči prvog zadatka, dežurni oficir pitao kako se preziva. Vilijam je odgovorio: "Hitler", na šta mu je oficir odgovorio: "Kako da ne. A ja sam Hes!"

Kad se završio rat odlučio je da promeni prezime i postane Vilijam Patrik Stujart-Hjuston.

Kurir.rs/ Express.hr

Foto: Profimedia i Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track