Najnovije vesti

PUTIN OTKRIO PLAN: Ovo su dva glavna zadatka armije! Rusiji niko neće moći da PRIĐE! (VIDEO)
Foto: AP

PREDSEDNIK RUSIJE O PLANOVIMA ZA VOJSKU

PUTIN OTKRIO PLAN: Ovo su dva glavna zadatka armije! Rusiji niko neće moći da PRIĐE! (VIDEO)

Planeta

Jačanje odbrambenih kapaciteta "nuklearne trijade" i pouzdana zaštita od spoljnih pretnji su glavni zadaci vojnih snaga Rusije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na proširenoj sednici kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije.

Sve vrste i rodovi ruske vojske 2018. godine razvijali su se izbalansirano, rekao je Putin.

"Sve vrste i rodovi vojski razvijali se balansirano u skladu sa usvojenim planovima i novim državnim programom za naoružavanje i opremljeni su savremenim oružjem", istakao je Putin.

Nuklearna trijada Rusije značajno je ojačala, a udeo savremenog naoružanja iznosi 82 odsto, istakao je Putin.

Najnovije rusko oružje, koje će obezbediti Rusiju decenijama unapred, čini da se svi koji su navikli na agresivnu retoriku zamisle. Novo oružje će višestruko povećati kapacitete armije i flote.

"Ozbiljni, prodorni koraci preduzeti su u razvoju najnovijeg oružja kakvog nema na svetu, o kome sam govorio u obraćanju Saveznoj skupštini 1. marta ove godine", rekao je šef ruske države.

"Nadam se da će naši novi sistemi učiniti da se zamisle oni koji su navikli na militarističku i agresivnu retoriku."

Rusija je za 2019. postavila zadatak jačanja strateških nuklearnih snaga u vidu prelaska na naoružanje sa unapređenim sposobnostima za prevazilaženje perspektivne protivraketne odbrane i snabdevanje trupa globalnim raketama "Avangard", dodao je on.

"Koja su prioritetna pitanja koja treba rešiti sledeće godine. Prvo je dalje jačanje borbenog potencijala strateških nuklearnih snaga. O ovom zadatku detaljno smo razgovarali za vreme nedavnih serija vojnih sastanaka u novembru, a pre toga u maju ove godine u Sočiju", objasnio je Putin.

"Potrebno je da se što pre pređe na savremeno naoružanje koje ima poboljšane kapacitete za prevazilaženje perspektivnih sistema protivraketne odbrane, a sledeći korak je serijska proizvodnja i isporuka trupama raketnog sistema globalnog dometa ’Avangard‘", istakao je ruski predsednik.

Rusija će takođe preduzeti dodatne mere na jačanju bezbednosti ukoliko SAD istupe iz Sporazuma o raketama srednjeg i kraćeg dometa, istakao je ruski predsednik.

O sporazumu o likvidaciji raketa

Istupanje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa mogao bi dovesti do rušenja celokupnog sistema kontrole naoružanja i neširenja oružja za masovno uništenje, smatra Putin.

"Takav korak bi mogao da ima najnepovoljnije posledice i osetno će oslabiti regionalnu i globalnu bezbednost", naglasio je Putin.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...