BRITANSKA STUDIJA TVRDI DA CRVENO MESO UBIJA: Uvođenje poreza na ovu namirnicu spasava 220.000 života
Foto: Profimedia

zaključak

BRITANSKA STUDIJA TVRDI DA CRVENO MESO UBIJA: Uvođenje poreza na ovu namirnicu spasava 220.000 života

Planeta -

Oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina moglo bi da spreči oko 220.000 smrtnih slučajeva godišnje i uštedi 40 milijardi dolara za zdravstvenu zaštitu, tvrdi se u novoj studiji univerziteta u Oksfordu.

Po klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije, svinjetina, govedina i jagnjetina su "verovatno" kancerogene vrste mesa. U kategoriju kancerogenih bez sumnje se svrstavaju sve mesne prerađevine. Pritom se povezuje i sa srčanim bolestima, moždanim udarima i dijabetesom.

Marko Springman, glavni autor studije, veruje da je oporezivanje crvenog mesa i mesnih prerađevina dobar način da se potrošači podstaknu na izbor zdravijih namirnica, jednako kao što je to slučaj sa drugim štetnim proizvodima kaom što su alkohola i cigareta.

"Visoki nameti na crveno i prerađeno meso nikome ne bi ograničili izbor, a bili bi snažan signal konzumentima i smanjili bi pritisak na zdravstvene sisteme", kaže on.

Njegovo istraživanje pokazuje da bi takav porez smanjio konzumaciju crvenog mesa i prerađevina za 16 odsto na globalnom nivou.

"Niko ne želi da mu vlada govori šta da jede. Međutim, jasno je da konzumacija crvenog mesa i prerađevina ima svoju cenu", rekao je Springman.

I to nije sve. Nedavno sprovedena studija pokazala je kako da postoji veća verovatnoća da će nervozni ljudi u svojoj ishrani imati više mesa tretiranih nitratima kao što su sušena govedina, hot-dogovi, salame i druge mesne prerađevine.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track