Češki tinejdžeri najveći alkosi u Evropi

Češki tinejdžeri najveći alkosi u Evropi

Planeta -
Stručnjaci za ovakvu situaciju krive laku dostupnost alkoholnih pića tinejdžerima, labavu primenu zakonskih propisa i uopšte tolerantan odnos Čeha prema zloupotrebi alkohola

PRAG - Češki petnaestogodišnjaci i šesnaestogodišnjaci su najveći potrošači alkoholna pića među vršnjacima u Evropi, pokazala je Evropska studija o zastupljenosti alkohola i drugih droga u školama (ESPAD).

Čak 93 odsto čeških tinejdžera, pri čemu je zastupljenost dečaka i devojčica podjednaka, priznaje da je tokom poslednjih godinu dana konzumiralo alkohol, pri čemu ga je 80 odsto pilo i u poslednjih mesec dana, prenosi AFP.

Stručnjaci za ovakvu situaciju krive laku dostupnost alkoholnih pića tinejdžerima, labavu primenu zakonskih propisa i uopšte tolerantan odnos Čeha prema zloupotrebi alkohola.

Jindrih Voboril, koordinator pri češkoj vladi za politiku na sektoru zloupotrebe narkotičnih sredstava, ističe da je u pitanju "težak problem", naglašsavajući da su istraživanja pokazala kako redovno konzumiranje alkohola između 12. i 16. godine rezultira i povećanim rizikom od narkomanije. To potvrđuje i zaključak pomenute studije da su češki tinejdžeri i najveći konzumenti marihuane u Evropi.

Česi, nacija od 10,5 miliona, inače su najveće pivopije u svetu, sa potrošnjom od 134 litre po stanovniku u 2010. Nema podataka o stopi alkoholizma u češkom društvu, ali je prošle godine gotovo 27.000 osoba bilo na bolničkom tretmanu zbog uživanja alkohola, uključujući više od 500 maloletnika, saopštavaju češke zdravstvene vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track