LIMENKA SOKA REŠILA ZLOČIN POSLE 30 GODINA: Niko nije znao ko je ubio prelepu tinejdžerku, a onda je uskočila radnica pekare (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

POMOGLA POLICIJI

LIMENKA SOKA REŠILA ZLOČIN POSLE 30 GODINA: Niko nije znao ko je ubio prelepu tinejdžerku, a onda je uskočila radnica pekare (VIDEO)

Planeta -

Jednom Amerikancu biće suđeno za ubistvo koje je počinio 1989. godine, a za to je zaslužna njegova kolegnica s posla koja je uzela DNK s odbačene limenke soka i pomogla detektivima da reše slučaj.

Timoti Bas (51) iz američke savezne države Vašington čeka suđenje za silovanje i ubistvo 18-godišnje Amande Stavik, koja je nestala kad je izašla na trčanje blizu svog doma u Akmeu.

Tijelo tinejdžerke pronađeno je tri dana pošto je nestala, ali ubica je ostao nerešena misterija gotovo tri decenije.

Obrat u slučaju dogodio se u avgustu prošle godine, kad je Basova koleginica iz pekare saznala da je osumnjičen za ubistvo. Žena s kojom je radio, a čiji identitet nije poznat javnosti, došla je na ideju jer je "osećala moralnu dužnost da pomogne u istrazi".

Navodno je tajno uzela Basovu limenku soka i plastičnu čašu pošto je završio s ručkom, a zatim dokaze dala detektivima, koji su ih odmah poslali u laboratoriju.

Rezultati su pokazali poklapanje DNK s limenke s onima na mestu zločina.

Basov advokat tvrdi da dokaz ne bi smeo da se koristi na suđenju jer je rezultat ilegalne radnje. Ali, sudija je presudio da nisu narušena Basova prava jer njegova koleginica "nije radila kao agent za sprovođenje zakona."

Suđenje počinje u aprilu.

Kurir.rs/ Vašingon post

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja