PUTIN ODRŽAO VELIKU GODIŠNJU PRES-KONFERENCIJU: Rusija ima pravo da brani svoju teritoriju! Jačaćemo vojsku na Krimu koliko treba! (VIDEO)
Foto: Printscreen RT

SVE OČI UPRTE U MOSKVU

PUTIN ODRŽAO VELIKU GODIŠNJU PRES-KONFERENCIJU: Rusija ima pravo da brani svoju teritoriju! Jačaćemo vojsku na Krimu koliko treba! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je veliku godišnju pres-konferenciju koja je potukla rekorde i pre nego što je počela jer se prijavilo se više od 1.700 novinara. Putin je počeo s domaćom ekonomskom situacijom i podacima o rastu ruske ekonomije, ali dominirala su međunarodna pitanja kao što su kriza u Siriji, međunarodni odnosi, borba protiv terorizma, odnosi sa SAD, autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, incidenta u Kerčkom moreuzu...

13.52 - Vladimir Putin je završio 14. konferenciju za novinare poželevši svima srećne praznike. Pres-konferencija je trajala skoro četiri sata.

13.45 - Novinar Juronjza pitao je Putina da li će Rusija proglasiti Azovsko more svojim.

foto: EPA

"Rusija ima pravo pravo da gradi vojnu politiku na svojoj teritoriji, uključujući Krim, onako kako njoj bude odgovaralo“, izjavio je Putin. On je dodao da će vojna komponenta na Krimu jačati toliko koliko to bude bilo potrebno.

Ruski lider je podsetio na ruske mornare koje Kijev nezakonito drži u Ukrajini, o čemu se ćuti. Takođe je objasnio da nije Krimski most taj koji ometa plovidbu Kerčkim moreuzom, nego to što je moreuz uzan i plitak - dubina je samo nekih 13 metara.

13.35 - Šta predsednik Rusije smatra najvažnijim događajima u 2018?

"Dva događaja: izbori za predsednika, koji su veoma važni u svakoj državi, i Svetski kup u fudbalu. To je bilo jako važno i za našu zemlju i za svet", oceni o je Putin.

13.23 - Novinarka Prvog kanala pitala je predsednika da li će se sastati s predsednikom SAD Donaldom Trampom i da li su se promenila pravila "velike igre" u geopolitici.

"Dosegli smo dno u odnosu s Amerikom i nadam se da ćemo sad krenuti da se dižemo. Ne znam da li ćemo se sastati", odgovorio je i dodao da ima mnogo tema o kojima on i Tramp treba da razgovaraju.

"Mi smo spremni na razgovore s Trampom", dodao je Putin.

foto: Printscreen RT

13.18 - Predsedniče, kakvog ste zdravlja? Svi se zanimaju za sebe, a niko vas ne pita kako ste? Treba li vam pomoć? Evo, ja imam ideju da osnujemo Ministarstvo ideja. Šta vi mislite?, pitala je novinarka iz Jekatarinburga.

"Rekao bih da Ministarstvo ekonomija treba da ima takvo odeljenje i da porazmisli o vašem predlogu... Što se tiče mog zdravlja, dobro je, regularno, bavim se sportom, dobro sam... Ponekad se prehladim, ali sad se osećam dobro, hvala vam."

foto: Printscreen RT

13.05 - Novinarka Volstrit žurnala je na tečnom ruskom pitala predsednika Rusije da li on želi da upravlja svetom, kako misle zapadne zemlje.

"Naravno", našalio se Putin. "Mi znamo gde je štab koji pokušava da upravlja svetom, a on se ne nalazi u Moskvi", kazao je i dodao da se strah od Rusije koristi kao spoljna pretnja kako bi zemlje NATO imale oko čega da se ujedine.

13.01 - Pres-konferencija je ušla u četvrti sat. Za prva tri sata, predsednik Rusije je odgovorio na 52 pitanja.

12.33 - "Srećan vam Dan kontraobaveštajaca!", zaorilo se u sali.

"Hvala, i vama. Nismo toliko različiti", uzvratio je Putin.

12.28 - Očajnički povik iz sale: "Već četiri godine mi ne daju reč!"

"Četiri godine? Peskov je kriv. Kazniću ga!", našalio se predsednik Rusije.

12.22 - "Nek sami to rešavaju, to nije naša stvar, a opet nas krive", kratko je odgovorio šef države na pitanje o Bregzitu.

12.15 - "Neverovatno je šta se dešava u pravoslavlju", izletelo je predsedniku Rusije na pitanje o raskolu u pravoslavlju koji je izazvao carigradski patrijarh Vartolomej priznavanjem autokefalnosti Ukrajinske crkve.

"Ne sviđa im se da budu pod Moskovskom patrijaršijom, sada će biti pod Istambulskom", prokomentarisao je i podsetio da je UPC bila nezavisna od RPC, a sada nova raskolnička struktura zavisi od Carigrada i od suflera iz Vašingtona.

Posle raskola počeće preraspodela imovine, možda čak i krvava, rekao je Putin i dodao: "Ne daj bože da do toga dođe". On je takođe kazao da je vaseljenski patrijarh odluku o avtokefalnosti UPC doneo pod direktnim uticajem novca i SAD

foto: Printscreen RT

12.08 - "Istina nije u sili, nego je sila u istini. To je temelj i novinarskog poziva. Sila je u istini - i samo tako jediji mogu da zadobiju poverenje miliona ljudi. Nažalost, s komercijalizacijom naših života... poverenje u medije je umnogome poljuljano, ali ipak treba da se trudite da budete objektivni. Nadam se da će se taj trend održati."

12.05 - Pres-konferencijaje ušla u treći sat.

11.53 - Novinar redakcije Lajf ispalio je neočekivano pitanje.

"Kad ćete se oženiti? I ko vam je izabranica?", hteo je da zna novinaro.

Putin nije ni trepunuo.

foto: Printscreen RT

"Pa, to su dva različita pitanja. A vi ste oženjeni? Eto, oženjen je i sad bi da i meni bude kao što je njemu. Dobro onda, smatrajmo da sam odgovorio na ovo pitanje. Trebalo bi da porodičan čovek kao što sam ja ima obavezu da nekada to i uradi", iz rukava je sasuo predsednik Rusije.

11.41 - Što se tiče pobede nad Islamskom državom, slažem se s predsednikom SAD. Mi smo, o tome sam već govorio, postigli suštinski napredak u borbi protiv terorizma na toj teritoriiji i naneli teške udare ID u Siriji. Ali sad posotji opasnost od prebacivanja terorističkih grupa i sličnih u susedne regione, u Avganistan, na primer, a to je veliki rizik za sve nas. Svesni smo toga i znamo za to. Tramp je tu u pravu", odgovorio je Putin američkoj novinarki koju je zanimao njegov komentar na izjavu predsednika SDA Donalda Trampa da je Islamska država u Siriji poražena.

"Ali ne znam kakvo je to povlačenje američke vojske (iz Sirije). SAD su u Avganistanu prisutne već 17 godina u Avgansitanu i svaki čas govore da će se povući, a ne povlače se... Da li je tamo potrebno pristustvo američke vojske? Još nismo videli dokaze njihovog povlačenja", dodao je.

11.25 - Upitan da prokomentariše slučajeve trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, Putin je kazao da ta dva slučaja nisu ista.

"Hašogi je ubijen, Skripalj je živ. Međutim, Rusiji su uvedene sankcije, a u drugom slučaju - potpuna tišina. To je polarizovani, rusofobski pristup. To je samo povod da se organizuje napad na Rusiju. Da nije bio Skripalj, nešto drugo bi smislili. Meni je to očigledno. Cilj je samo jedan - obuzdati razvoj Rusije kao jakog konkurenta.“

11.17 - Rusija kroz čitavu svoju istoriju živi u uslovima ograničenja i sankcija. Setite se 19. veka... To je povezano s rastom njene snage i konkurentnošću."

11.12 - Novinarka Dijana s jednog volgogradskog portala obukla se kao Snežana ne bi li je Putin video. A ovo dvoje novinara obuklo je žute prsluke.

11.08 - "Ne razumem za šta ona može da se izjasni kao kriva", odgovorio je predsednik Rusije na pitanju o sudbini Marije Butine, državljanke Rusije koju su SAD uhapsile zbog navodnog špijuniranja.

"Ona nije rešavala nikave zadatke za državu, šta god da je tamo govorila. U svakom slučaju, nama nije nevažna sudbina naših građana i Rusija će joj u svemu pomoći, dodao je on.

foto: Printscreen RT

10.52 - Ukrajina je ta koja je blokirala Donbas, ne Rusija, odgovorio je Putin ukrajinskom novinaru koji ga je pitao zašto je Rusija blokirala Donbas i umešala se u unutrašnje stvari Ukrajine.

"Mi zaista pružamo humanitarnu i drugu pomoć i podršku ljudima koji žive na toj teritoriji, kako ih ne bi potpuno slomili, pojeli ili rastrgnuli. To ćemo i dalje raditi", kazao mu je predsednik Rusije.

foto: Printscreen RT

10.50 - Na pitanje o nedavnoj ukrajinskoj provokaciji u Kerčkom moreuzu, kad su tri ukrajinska ratna broda ušla u ruske teritorijalne vode, pa su zaplenjena, a posade uhapšene, predsednik Rusije kaže da je ta provokacija, sa tačke gledišta predsednika Ukrajine Petra Porošenka, bila uspešna.

"Provokacija je uvek loša i ima za cilj zaoštravanje situacije. Jasno je da su kod njih izbori. Treba povećati rejting aktuelne vlasti. Ti je na štetu interesa naroda. Rejting gospodina Porošenka je porastao: sa petog se podigao na drugo mesto. On je svoj zadatak ispunio za račun interesa zemlje", dodao je Putin.

"Ukrajinske vojnike su poslali ka ruskoj granici očekujući da će tamo i izgubiti život", dodao je on i ocenio da se u kijevskim koridorima vlasti nalaze rusofobi koji ne razumeju u čemu je zapravo interes njihovog naroda, takva situacija će se nastaviti, bez obzira na to ko se nalazi u Kremlju.

10.41 - Putin je podsetio da SAD izlaze iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa.

"U porastu je tendencija potcenjivanja nuklearnog rata. Na Zapadu je prisutna ideja korišćenja nuklearnog oružja s malim punjenjem, ali nemoguće je utvrditi da li tog punjenja ima li ne. Zato će na njihovo lansiranje uslediti odgovor", kazao je on.

"Podmornica je ispalila balističku raketu. Ko zna da li je ona s nuklearnim punjenjem ili ne! Idi, pa proveri! To su opasne stvari", rekao je i dodao: "Ne sme doći do toga. Polazim od oga da će čovečanstvo imati dovoljno zdravog razuma i osećaja samoočuvanja da ne dođe do ekstremne situacije".

10.37 - Znate, u pravu ste. Opasnost od nuklearnog rata raste, on je postao moguć. Ali to znači kolaps cele civilizacije, možda i cele planete. To je važno pitanje, a na nasreću, mi smo svedok kolapsa ugovora o obuzdavanju oružja i početka trke u naoružanju. Morali smo da odgovorimo stvaranjem novih odbrambenih sistema. Rusija je u prednosti jer ih razvija, ali radi se o očuvanju prioriteta, kazao je predsednik Rusije.

10.29 - Naš zadatak je da uđemo u drugu ligu po kvalitetu ekonomije. Tome će pomoći realizacija naših nacionalnih projekata. Potreban nam je proboj, rekao je Putin. Dodao je da je zadovoljan radom premijera Dmitrija Medvedeva.

10.20 - Predsednik Rusije Vladimir Putin započeo je obraćanje podacima o rstu ruske ekonomije. Kazao je da je rast BDP Rusije za poslednjih 10 meseci bio 1,7 odsto, da je nezaposlenost smanjena do istorijskog minimuma, a inflacija stagnira.

10.06 - Organizatori mole novinare da ne upotrebljavaju bilo kakve banere ili svetlucave ambleme kako bi privukli pažnju i postavili pitanje.

9.50 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je da se novinarima namerno ne izdaju akreditacije za godišnju konferenciju predsednika Vladimira Putina.

"Ukupno 99,9 odsto novinara koji su podneli zahtev za akreditaciju su je i dobili", rekao je Peskov i dodao da su odbijeni samo novinari koji imaju određene zdravstvene probleme i policijske dosijee.

9.35 - Novinari se na različite načine dovijaju kako da privuku Putinovu pažnju. Ova pres-konferencija je pravo takmičenje u maštovitim natpisima, plakatima, frizurama, garderobi, kapama... ako njegovo oko padne na vas i zadrži se, imate pitanje!

09.30 - "Tema (pitanja predsedniku) će naravno biti ekonomija, kako unutar zemlje, tako i ekonomija u pozadini prilično nepovoljne međunarodne konjunkture", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu televiziji NTV.

Po njegovim rečima, situacija je postala neprijateljska i agresivna, što dovodi do izmene celog sistema međunarodne ekonomije sa nepredvidivim rezultatima. Peskov smatra da će Putinu biti postavljana pitanja o međunarodnoj situaciji, uključujući regionalne konflikte i odnose sa SAD.

foto: EPA

Odgovarajući na pitanje kako se Putin priprema za konferenciju, Peskov je primetio da "on ide na redovne događaje". Kao primer je naveo kolegijum Ministarstva odbrane, koji je juče održan, ali i "savetovanje po drugim pitanjima koje je nemoguće odložiti".

"Međutim, u međuvremenu, do duboko u noć, predsednik se upoznaje sa tonom informacija koje mu pripremaju ministri, rukovodstvo resora i eksperti odeljenja administracija predsednika", rekao je predstavnik Kremlja.

foto: EPA

Zanimljivo je da je najkraća konferencija za novinare održana 2001. godine i trajala je sat i 35 minuta, a najduža 2008, kad je trajala 4 sata i 40 minuta. Na prvoj velikoj konferenciji, 2001. godine, bilo je akreditovano oko 500 novinara, a 2017. godine 1.640, što je bio rekordan broj.

Prve konferencije održavane su u Kremlju, a kasnije su zbog većeg broja mesta prebačene u Svetski trgovinski centar u Moskvi.

Evo kako je izgledala prošlogodišnja konferencija:

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/RT

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track