NEVIĐENA BRUKA U NEMAČKOJ: Nagrađivani novinar oduševljavao svojim pričama, a onda je otkriveno da je godinama sve izmišljao!
Foto: EPA

ovo su zaista bile lažne vesti

NEVIĐENA BRUKA U NEMAČKOJ: Nagrađivani novinar oduševljavao svojim pričama, a onda je otkriveno da je godinama sve izmišljao!

Planeta -

Nemački nedeljnik Špigl otkrio je da je jedan od njihovih najpriznatijih novinara, Klas Relotius, lažirao svoje priče i izmišljao izvore u više navrata.

Prevara je otkrivena u samoj redakciji.

Skandalozno otkriće šokiralo je medijski svet, pogotovo što je Relotius dobio više nagrada za svoje istraživačko novinarstvo, uključujući CNN-ovu nagradu za novinara godine iz 2014. Poslednju nagradu dobio je prošlog meseca - nemački Reporterpreis, takođe za novinara godine.

Taj članak o dečaku iz Sirije žiri je pohvalio za svoju "vedrinu, poetičnost i relevantnost". Međutim, u međuvremenu se ispostavilo da su svi izvori bili u najboljem slučaju mutni i da je većina sadržaja članka naprosto izmišljena.

foto: EPA

Prema Špiglu, otkriveni novinar je potvrdio sumnje, prekinuo sve poslove u nedelju i sam raskinuo ugovor o radu u ponedeljak.

Špigl je u štampanom i onlajn izdanju objavio skoro 60 njegovih članaka od 2011. Sumnje su se pojavile objavom njegovog članka u novembru 2018.

Relotius je priznao da je izmislio priče i iskrivio činjenice u nekoliko slučajeva. Prema njegovoj verziji, najmanje 14 članaka je barem jednim delom bilo krivotvoreno.

foto: EPA

Priznao je i da nikada nije ni upoznao određene izvore koje je naveo u svojim člancima.

Jedan od njegovih kolega koji je sproveo istragu njegovih članaka, postao je sumnjičav i izneo svoje nedoumice, navodi Špigl. Novinar je tako uspeo da skupi materijale protiv svog kolege.

Članak koji je pobudio sumnju bila je reportaža o migrantskoj krizi na meksičko-američkoj granici. Relotiusov kolega koji je s njim radio na članku, Huan Moreno, pronašao je dva izvora koja je ovaj opsežno citirao u članku.

Oni su mu rekli da nikad nisu upoznali Relotiusa, a kamoli mu dali izjave.

Internom istragom utvrđeno je da je osramoćeni novinar takođe lagao da je video rukom napisan znak "Meksikanci, ostanite napolju".

Drugi lažirani članci koji su otkriveni bavili su se, između ostalog, jemenskim zatvorenikom u Gvantanamu i američkim fudbalerom koji je protestovao protiv policijskog nasilja nad crncima klečeći za vreme izvođenja himne pre utakmica, Kolinom Kapernikom.

Pre nego što se zaposlio u Špiglu, osumnjičeni novinar je radio i za nekoliko drugih medijskih kuća i primio nagrade za svoj rad.

"Zloupotrebio je svoj talenat", naveo je Velt za koji je Relotius takođe prethodno pisao.

Uprava Špigla imenovaće tim koji će se sastojati od unutrašnjih i spoljnih stručnjaka čiji je cilj da istraže dokaze falsifikovanja.

Rezultati istrage će biti javni kkao bi se izbeglo da se ovako nešto ponovi, napisao je Špigl i dodao da se "krivotvorene priče ne mogu isključiti ni uz najbolje namere".

List se izvinio svojim čitaocima i svima koji su možda bili predmet "lažnih citata, izmišljenih ličnih detalja ili izmišljenih prizora na fiktivnim mestima" i izrazio "šok" ovim neugodnim otkrićem.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track