Najnovije vesti

KAD JE KGB ARHIV OTVOREN U BIVŠOJ SOVJETSKOJ DRŽAVI, IMALI SU ŠTA DA VIDE: Na spisku agenata bivši premijer, sudija i katolički kardinal!
Foto: Profimedia

iznenađenje u letoniji

KAD JE KGB ARHIV OTVOREN U BIVŠOJ SOVJETSKOJ DRŽAVI, IMALI SU ŠTA DA VIDE: Na spisku agenata bivši premijer, sudija i katolički kardinal!

Planeta

Bivši premijer Letonije, sadašnji predsednik Vrhovnog suda i jedan katolički kardinal nalaze se na spisku saradnika sovjetskog KGB-a, objavljenom u danas u Rigi.

Državni arhiv Letonije otkrio je celokupni spisak nekadašnjih saradnika moskovske specijalne službe, od kojih su neki i dalje aktivni u političkom ili poslovnom životu, nakon 25 godina pravosudnih procesa.

Na spisku je Ivars Godmanis, koji je dva puta bio premijer Letonije, početkom 1990-ih godina i između 2007. i 2009. i zatim predstavnik u Evropskom parlamentu, a sada sedi u upravnom odboru najveće farmaceutske kompanije u zemlji.

foto: Profimedia

Tu je i predsednik Vrhovnog suda Ivars Bickovics, bivši kardinal Julijans Vaivods, koji je umro 1990., bivši ministar spoljnih poslova Georgs Andrejevs i Aleksandrs Kudrjashovs, ruski pravoslavni mitropolit u Rigi.

foto: Profimedia

Spisak otkriva da su saradnici KGB-a regrutovani iz svih profesionalnih sredina, rekao je u petak politolog Didzis Sensbergs. Između 1953. i 1992. KGB je u Letoniji zaposlio oko 24.000 saradnika i agenata.

Za razliku od drugih zemalja sovjetskog bloka, Letonija je uspela da spreči uništavanje arhiva KGB-a nakon sticanja nezavisnosti 1991. godine.

U to doba, letonijske vlasti su se smestile u sedište KGB-a u Rigi i vrlo brzo sklonile na sigurno dokumenta u vrećama. Nazvane su "vreće KGB-a" i sadrže spiskove svih saradnika, njihove pseudonime, stvarna imena, mesta rođenja i druge podatke.

Tu ima parlamentaraca, diplomata, umetnika i pisaca, ali i imena onih koji su odbili da sarađuju sa službama. Arhive su sada besplatno dostupne na internet stranici kgb.arhivi.Iv.

Kurir.rs / Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...