ŠREDER ŽESTOKO O SAD: Hvala im za pomoć posle 1945. godine, ali ne mogu da određuju sa kim ćemo da poslujemo
Foto: AP 30.8.2017

bivši kancelar

ŠREDER ŽESTOKO O SAD: Hvala im za pomoć posle 1945. godine, ali ne mogu da određuju sa kim ćemo da poslujemo

Planeta -

Bivši nemački kancelar i nekadašnji lider socijaldemokrata Gerhard Šreder smatra da Nemačka treba odlučnije da se distancira od Sjedinjenih Američkih Država.

"Ja svakako nisam antiamerikanac. Ali suština mojih zalaganja u spoljnoj politici bila je borba za relativnu nezavisnost od SAD", rekao je Šreder za Velt am zontag.

To je, kako je dodao, bilo naročito vidljivo kada su Nemci odbili da učestvuju u ratu u Iraku.

"Uz sve zasluge Amerikanaca za razvoj Nemačke posle 1945. godine, smatram da je takva pozicija upravo sada ponovo razumna. Jer suverena zemlja ne sme da dozvoli da joj SAD govore sa kojim zemljama sme da trguje. To ne ide", rekao je Šreder.

On se osvrnuo i na zahteve Trampove vlade Berlinu da ograniči ili obustavi trgovinu sa nekim držama. "Iran, Kina, Rusija: Ako se nastavi onda uskoro nećemo smeti ni sa kim da imamo ekonomske odnose. To je neprihvatljivo za zemlju zavisnu od izvoza kakva je Nemačka. To mora da se kaže i Amerikancima, uz svo poštovanje i prijateljstvo", rekao je on.

Takođe, dodao je, i kad je reč o gasovodu Severni tok, Amerikanci vrše snažan priritsak da se projekat obustavi. "To ne rade iz ljubavi prema Ukrajini, već zato što žele sami da isporučuju gas Nemačkoj - tečni gas, lošiji po kvalitetu, ali zato skuplji nego zemni gas", rekao je Šreder.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track